Най-сетне пазарджиклия ще поеме ръководството на пазарджишкия театър, което е гаранция, че ще милее за всичко, което се случва с него, това разказаха актьори от ДКТ „К.Величков“, минути след като приключи общото им събрание днес. За да представи новият шеф на храма на Мелпомена – Григор Антонов, тук пристигна зам.министърът на културата – Румен Димитров.

Той е благодарил на ексдиректора Александър Жеков за положените от него усилия за запазването на доброто финансово състояние, което предава в ръцете на младия си колега и за екипните усилия за връщането на публиката в театралната зала.

От своя страна Григор Антонов е заявил, че неговите намерения са да върне Пазарджик на мястото, което нашият театър заслужава на културната карта на страната. Според колегите му, той припомнил, че е превърнал режисьорството в своя съдба, след като бил запленен от образите, които на същата тази сцена преди години са направили Георги Георгиев – Гец и Катя Паскалева. Григор Антонов има амбицията да прави истинско, а не само комерсиално изкуство в родния си град, като плановете му ще станат ясни в съвсем близко бъдеще.

Новината за новата му длъжност – директор на ДКТ „Константин Величков“ бе посрещната много топло от интелектуалците на града, сред които е и Герган Ценов. Ето какво сподели той за своя приятел – творец във фейсбук – профила си:

„Само преди броени часове до мен достигна извънредно радостната новина, че от вчера, 28 август 2018 г., ръководството на Драматично-куклен театър “Константин Величков” в Пазарджик е поверено в ръцете на великолепния наш режисьор и мой скъп приятел Григор Антонов. Такава една новина е не само радостна за мен, но е най-вече изключително обнадеждаваща, защото ми дава надеждата, че на нашия скъп Театър му се предоставя една наистина рядка възможност да изцери някои свои дълбоки рани и да възроди някои свои безценни традиции. Това го заслужава великолепният актьорски състав на Театъра ни, както и великолепната пазарджишка публика.

Изявите на Григор наблюдавам редовно и системно (доколкото ми позволява дистанцията от 7 500 километра) от самото начало на неговата професионална кариера – от дипломната му работа като студент в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” с пиесата “Бифем” на Людмила Петрушевская в Сатиричния театър в София, през гастрола му със “Стъклената менажерия” на Тенеси Уилямс на сцената на Пазарджишкия театър, до постановката на “Вуйчо Ваньо” на А. П. Чехов в Театър “Възраждане” в София. Ще се въздържа от комплименти за работата му и отношението му към театъра и изкуството, защото опитът ме е научил, че няма нищо по-пагубно за таланта от комплиментите и суперлативите. А и както е казано: “По плодовете им ще ги познаете.”

Вчера в Разград е бил представен тамошният нов директор на театъра – Тодор Мадолев. Като зам. министър Димитров е заявил, че политическата и личната воля на ръководството на Министерството на културата е да се обръща внимание на това да се създават условия за работа на творците, а не да се командва, проблемите да се решават заедно“, а също и това, че „от началото на 2018 г. се променя методиката на финансиране на културните институции в страната, като всяка ще получава екзистенц минимум за съществуването си, а приходите от билети ще остават за съответната институция.“