Пловдивският апелативен съд отмени определението на Пазарджишкия окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо Валери Сотиров, като необосновано и незаконосъобразно.

Според съда липсват каквито и да е данни за умишлено убийство и то извършено от обвиняемия Валери Сотиров. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 29 август 2018 г. в местност в землището на гр. Сърница умишлено е умъртвил 47-годишният Г. К. В мотивите си Апелативният съд приема, че от събраните до момента доказателства не може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен и не му взема мярка за неотклонение. Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Ето какво се случи вчера в Пазарджик по същия казус. Постоянна мярка „Задържане под стража“ наложи Окръжен съд-Пазарджик на 36-годишният Валери Сотиров от Панчарево. Той беше задържан след разследване на велинградските криминалисти.

Според полицейския бюлетин в сряда сутринта бил получен сигнал в РУ – Велинград, от самия Сотиров, че е открил починал в микробус „Фиат” своя работник Г.К. – 47 г., от София.

Бусът се намирал в местността „Таш Капия” в землището на Сърница. Екипи на „Спешна помощ” и полицейското управление във Велинград пристигнали на мястото. Медиците констатирали смъртта на мъжа, а при извършения първоначален оглед не били открити видими следи от насилие. Трупът бил транспортиран за аутопсия в отделението по съдебна медицина в МБАЛ – Пазарджик.

Патоанатомите установили наличие на черепно-мозъчна травма, по всяка вероятност причинена от удар с твърд предмет. След получаване на данните за това в РУ – Велинград, бил сформиран екип от криминалисти, разследващ полицай и експерт за работа по случая. В хода на разследването полицаите установили, че извършител на деянието е подалият сигнала Валери Сотиров. Починалият работил по извършване на строително-ремонтни дейности в имота на убиеца.