В много от заложните къщи днес можете да намерите златни бижута, които никога няма да се върнат при собствениците си. Някои от тях са истинска находка и си струва да ги притежавате. Но как можете да сте сигурни, че купувате златен предмет, а не образцов фалшификат? Отговор на този въпрос дава златарска къща ГОЛД.
1. Златото е тежко – ако ви се струва, че бижуто ви е прекалено леко – то най-вероятно е фалшиво. Златото е един от най-тежките метали, по- тежко е дори от оловото.
2. Проверете за печат – всички бижута задължително трябва да имат печат с обявения карат. Единствено много старите бижута може да нямат печат или да е бил износен.
3. Истинските бижута не се привличат от магнит – ако бижуто ви е истинско, то НИКОГА не би се привляклко от магнит. Ако случайно бижуто ви се привлича от магнит  то е 100% фалшификат.
5. Захапете го 🙂 –  може да ви звучи смешно, но златото е мек и много ковък метал. Много лесно се деформира при захапване. Може и да го надраскате с нещо остро. За съжаление много малко бижута позволяват подобна проба.
4. Тест с азотна киселина –  Този метод се използва и от повечето бижутери и заложни къщи защото е евтин, бърз и сравнително точен.
За всеки карат си има специален разтвор на азотна и солна киселина наречена „реактив“. Бижуто се протърква в специална плочка лидийски камък (лидит) до получаването на лента широка не по-малко от 2-3мм. Златната диря се намокря с реактива и ако има избледняване, промяна на цвета или друга реакция, то златото е фалшиво или е с по-малка проба от тази, за която е направен реактива.
За още по-сигурно, може да направите две златни дири – едната от тестваното бижу а другата от бижу за което сте сигурни за карата му – ще го наречем за по-кратко еталон. Ако реагират на реактива по един и същи начин, то всичко е наред. Ако тестваното бижу избеледнее повече от еталона, то карата му е по-нисък от този на еталона.
Ако еталона реагира по-силно и избледнее повече – то тестваното бижу има по-висок карат от еталона.
За да тествате дали бижуто не е позлатено, то направете по-дълбока драскотина на невидно място и капнете капка от разтвора – истинското злато не би трябвало да оцвети капката, но ако се появи оцветяване зелено или бяло, то със сигурност, бижуто е позлатено и не е от чисто злато.
5. Тест с електронно устройство
Устройството работи като измерва активното и реактивното съпротивление на метала  при различни честоти и по този начин се разбира процентното съдържание на злато в него. От едната страна на бижуто се закача с щипка, а от другата със специален накрайник с контактен гел.