Лидия Станоева, известна и като Лидка Скалата, е задържана във Велинград във връзка със спецакцията, която Спецпрокуратурата провежда в София. Жената е била изведена от местен ресторант.

14лидка

Рано тази сутрин започнаха претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група. Ресторант „Везувий“ се свързва с две фирми, показва справка в Търговския регистър. Едната е с управител Лидия Станоева, а другата – с Евлоги Станоев, по известен като Бирмата. Двамата са съпрузи. И двете са с капитал от 5 000 лева и са подали годишните си финансови отчети за миналата година.

И Лидия, и Евлоги Станоеви имат участие в различни фирми. Евлоги Станоев разпростира бизнеса си с в различни сфери – освен ресторантьорството и хотелиерството, участва в магазини за спортни стоки и във финансови услуги. С неговото име се свързва и сръбският ресторант „Бест“, който преди това бе известен като „Кошарите“. След като Станоев го купува, сменя облика му. Лидия Станоева в миналото е била разследвана за продажба на ментета на маркови облекла. Лидия Станоева е и бивш член на УС на ПФК Хебър.

В момента трима са наблюдаващите прокурори по досъдебното производство. То е изпратено във вторник от колегите в Пловдив. Събрани са доказателства, че е налице организирана престъпна група. Координирахме се със спецпрокуратурата. От вторник започнахме да събираме доказателства за по-високите ешалони на престъпната група, преди това имаше подробности само за шофьори и работници. От сутринта има претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти, каза пред журналисти в София Гешев.

Тези хора са били собственици на фабриките, те са организирали производството и са получавали финансовия ресурс, от фабриката в Карнобат – той е около 7 милиона. Ние сме малка държава – всеки бизнес познава съответните хора, които го практикуват. Хората, които могат да осигурят машини, са 10-15 човека. В момента могат да си направиш незаконна фабрика в която и да е страна, докато не се забрани. Официална връзка с акцията срещу господин Станоев не е намерена, съобщи още зам.-главният прокурор.

Проверява се дали парите от незаконните фабрики са били изпирани през ресторанта. По думите на Гешев към момента има информация, че в ресторантите може да има вещи и книжа, които да бъдат в интерес на разследването.

Вероятно ресторантите са част от легалния бизнес на хората, които проверяваме. Теоретично е нормално, когато човек генерира определен финансов ресулс от незаконна дейност, той да бъде „изпран“ и вложен в нещо, каза още зам.-главният прокурор.