Новият Jaguar E-PACE от 68 800 лв. с ДДС.

В рамките на 4 дни – от днес до неделя – изкушените от чистите технологии за задвижване и иновациите в автомобилостроенето ще могат да видят концепциите за нова мобилност и постиженията на 18 световни и български марки електромобили, скутери, велосипеди, батерии, зарядна инфраструктура.

Събитието се провежда под патронажа на министъра на околната среда и водите Нено Димов и включва 4-дневна изложба, конференция, тест драйв и демонстрации.

На прима виста могат да се изброят поне пет причини, за да се влюбиш в електромобил.

1. Екологични

2. Плащаш малко, за да се возиш повече

3. Не плащаш „Синя“ и „Зелена“ зона

4. Освободени са от годишен данък

5. Модерни са

У нас по улиците се движат едва 600 изцяло е-автомобила, като за първото полугодие на 2018-а у нас са продадени 79 изцяло електрически коли. Това е ръст от над 600% в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени само 13 подобни автомобила, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Основните пречки пред българите да се сдобият с еко возилата са цените на моделите, липсата на достатъчна зарядна инфраструктура и краткият живот на батериите.

Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, но все по-голяма тенденция при новите модели е да може да се включват към всеки контакт в офиса или в дома.

Първото специализирано изложение за електромобили в България ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 отвори врати в Sofia Ring Mall днес и ще продължи до неделя и представя изцяло електрически модели на TESLA, JAGUAR, RENAULT, NISSAN, KIA, VOLKSWAGEN, HYUNDAI, SIN CARS, INOKIM, ECOBIKE, JONWAY, Wellow Taxi – електрически велосипеди, лекотоварните METRO 500 и триколесните на Телком Инженеринг, зарядни станции на LEGRAND Electric и ЕЛПРОМ ЕМЗ ШАБЛА, както и прототипът на Team Formula Student BG от Техническия университет – София. По време на изложението за първи път пред българската публика Hyundai представя електрическия кросоувър KONA Electric, който ще може да бъде изпробван и на тест драйв. Входът за изложението е свободен.