Жители на Лесичово и околните села отбелязаха с юбилейно честване 95-тата годишнина от Септемврийското въстание 1923. В местността „ Дъбравите“, където на 14 септември 1923 г.е  проведено първото сражение и е спечелена първата победа,  се събраха наследници и сродници на септемврийци и много жители от община Лесичово. Организатор на тържественото честване е Основната организация на БСП-с.Лесичово и Общинският съвет на БСП-Лесичово, Област Пазарджик. Сред официалните гости, дошли да почетат паметта на героите, бяха народните представители от Коалиция „ БСП за България“ Надя Клисурска и Йордан Младенов, член на НС на БСП, Атанас Зафиров, член на ИБ на НС на БСП, кметът на Община Лесичово Серьожа Лазаров, председателят на Областния съвет на БСП в Пазарджик Петя Цанкова и други.

Слово за величавата и трагична Септемврийска епопея изнесе Димитрия Тошкина, председател на Общинския съвет на БСП в Лесичово. Тя припомни фактите от онези дни на Септември 1923 г., белязани с героизма и саможертвата на въстаниците. 14 души от Лесичово оставят костите си в сражението на гара Саранбей, десетки попадат в затворите. Много къщи са опожарени из основи.  „… В битката за промяна на съдбата на България за първи път се реализират идеите за единен фронт и народностно демократично управление на страната. И днес подвигът на септемврийци носи непреходна морална и политическа сила. Скланяме глава пред величавата им саможертва с уважение и почит. Поклон и пред вас, техните наследници, които пазите и тачите паметта им. Носете духа и вярата на предците си. Тяхното дело е безсмъртно!, „ пише председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в поздравителния адрес до организаторите, който бе прочетен от областния председател на БСП Петя Цанкова.

В приветствието си по повод славната годишнина Атанас Зафиров заяви, че „ … И днес живеем и във време на огромна опасност – има сили в света, а и в Европа, които с лека ръка опитват да фалшифицират историята, да омаловажат вашия подвиг, да реабилитират фашизма“. Той подчерта, че „ Днес, пред вашите паметници, ние ще кажем ясно – няма да разрешим историята да бъде подменена, защото на наша страна е истината!“ В музикално-литературната програма за честването участваха певиците от Женската певческа група в с.Лесичово и Вокална група“ Георги Шаранков“-Пазарджик, а дечица изрецитираха стихотворението „ Три цвята“. В знак на преклонение и почит пред паметника на септемврийци в м.“Дъбравите“ признателните поколения поднесоха венци и цветя.