Народно Читалище „Зора-1903” с. Радилово, с подкрепата на Кметство Радилово и Община Пещера, има удоволствието да ви покани на седмото издание на „Национален Фестивал на кешкека и народните умения Радилово 2018” на 22 и 23 септември 2018 г. на площада в село Радилово, съобщи секретарят на читалището Марена Вачкова. Тази година домакините отново са се погрижили за наситена със събития програма, а фестивалът е мястото, където децата ви ще се срещнат с традиции опазени от векове. 

Легендата за кешкека разказва, че местните хора живеели в мир и разбирателство. Но настъпили години, в които жените не можели да зачеват. Времето вървяло и ако се случило някоя жена да забременее – помятала или раждала мъртво дете. Тракийките ронели сълзи и отправяли горещи молитви към богинята на плодородието Бендида, но тя сякаш оставала глуха за тях. Когато в селото останали само няколко жени в детеродна възраст, една от тях сънувала чуден сън.

Тя срещнала в гората красива млада жена, която се представила като богинята Бендида. „Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала, „но когато децата се родят ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“. Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета – големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от селото и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

В село Радилово рецептата за кешкек се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички.

Ето я и нея:

Продукти

Половин килограм жито, 150 гр. масло, 1.5 литра вода/мълчана/, една лъжица кафена – сол.

За поръсване

захар, сирене

Приготвяне

Сложете във водата една щипка сол и я оставете да заври. Добавете 9 пъти измитото жито и варете, докато житото стане на каша. Трябва да бъркате непрекъснато и да се уверите, че не са останали несварени зърна. Свалете кешкек от огъня, а в отделен съд препържете маслото. Добавете маслото в кашата и разбърквайте, докато го поеме напълно. Поднесете кешкек поръсен със захар или сирене.

От къде да вземете мълчана вода?

Мълчаната вода се налива рано сутрин от горски извор, нарича се мълчана, защото по пътя към нея и навръщане жената, която я носи не трябва да отронва и дума. Дори и да срещне познат не трябва да го поздравява. Заради това според легендата, жените ходели за вода нощем, за да не ги среща никой.

ПРОГРАМА

 22 септември 2018 г.

8.00 ч. Демонстрация варене на кешкек

10.30 ч. Представяне легенда за кешкека

11.00 ч. Приветствие от кметовете на кметство Радилово  и Община Пещера

Откриване на фестивала

На открита сцена– ще се представят  обичаи и фолклор, и други      музикални и танцови умения от Радилово и гостуващи състави;

15.00 ч. Презентация „ Здравословно хранене с булгур”

15.30 ч.   Работилница „Да си направим захарна близалка”

16.00 ч. Работилници за народни и модерни танци

17.00 ч. Надиграване

  1. 00 ч Игрите на баба” Чарти”, „Гальо Портальо”

20,00 ч. Специален поздрав от групата за хип хоп танци

20,15ч. Всички на хорото
на изложба базар  ще се предлагат: храни, земеделски продукти, сувенири и др.

 

23 септември 2018 г.

 

8.00 ч. Демонстрация варене на кешкек

11.00 ч. Концерт на ансабъл „Зора“ село Радилово

12.30 ч.   Закриване на фестивала

на изложба базар  ще се предлагат:

храни, земеделски продукти, сувенири и др.