Пожарникари от Белово и Пазарджик, подпомогнати от жители на беловското село Момина Клисура извадиха стадо крави и телета попаднали във воден капан. Сигнал за случилото се бил получен вчера по обед в дежурния център на пожарната в Пазарджик. По първоначални данни стадо от животни попаднало във водите на изравнител, намиращ се на територията на беловското село Момина Клисура. Незабавно към мястото потеглил екип от трима огнеборци от РСПБЗН-Белово. Пристигайки те установили, че общо 12 животни са във водите на хидросъоръжението.

По това време дълбочината му била между 4-5 метра. Кравите и телетата успели да напуснат местообитанието си заради неизправност на електронния пастир. Привлечени от наличието на вода и по-високите температури те се спуснали по стръмните и хлъзгави бетонни стени на изравнителя и попаднали във водата. На помощ на колегите си от Белово пристигнали и пожарникари от Пазарджик оборудвани с лодка и въжета.

Междувременно било уведомено териториалното подразделение на „Напоителни системи” за изпускане на водата с цел намаляване на нейното ниво. Двата екипа огнеборци, съвместно с местните хора започнали спасителна операция. Те успели да извадят едно по едно общо 11 животни. Само едно малко теле е било открито удавило се в централната част на съоръжението.

Още спасени животни

Общо 90 щъркела са били спасени от служители на Противопожарните служби в област Пазарджик от началото на годината до момента, съобщи по време на пресконференция преди седмица комисар Иван Панайотов, началника на РД ПБЗН-Пазарджик. По думите му, това са били бедстващи птици, за които са получавани сигнали на телефон 112. «Спасени и пуснати в естествената им околна среда са и 28 влечуги, като преобладаващите от тях са змии. Оказано е съдействие и на 12 броя рогат добитък, сред които са и два коня», уточни комисар Панайотов. Той каза също, че огнеборците от региона се отзовават и на сигнали за бедстващи домашни животни, най-често котки, които са се покатерили на високи дървета и не могат да слязат.

20белово-крави 1 20белово-крави 20белово-крави2