Ана ГРОЙС, PZdnes.com

Адажио и фуга в до минор за струнен оркестър и Концерт за цигулка и оркестър №4 в ре мажор на Волфганг Амадеус Моцарт, както и Симфония № 83 на Йозеф Хайдн ще прозвучат тази вечер в рамките на традиционния симфоничен концерт, който пазарджишкото Симфонично оперетно дружество ще поднесе на ценителите на класическата музика. Диригент ще е Джанкарло де Лоренцо от Италия, а гост солист ще е младата цигуларка Иванина Желязкова.

Джанкарло де Лоренцо  е основател и диригент на „Оркестър Vox Aurae“ в Бреша от 1992 г. насам, той се посвещава на преоткриването и задълбочаването на малко известни автори на бароковата музика като Ф. Дюранте, Ф. Л. Гасман, Дж. Мисливечек.  През 2003 г. става художествен ръководител и първи диригент на Оркестъра на Teatro Olimpico във Виченца, като заема длъжността до декември 2011г.  През октомври 2005 г. ръководи Оркестъра на Teatro Olimpico на Виченца в Barge Music в Ню Йорк, където се завръща през март 2006 г.,  в престижната зала Карнеги.

Родената в Шумен  Иванина Желязкова свири  на цигулка от шестгодишна. От 2008 г. до 2013г. учи в НУИ „Добри Христов” гр. Варна. В момента е студентка в „Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „Цигулка” в класа на проф. Гинка Гичкова.Участвала е в майсторските класове на Веско Ешкенази, проф. Минчо Минчев, Рей Чен, Джоузеф Свенсон.

Началото на концерта е от 18:30 часа.