Министър Младен Маринов благодари сърдечно на кмета на Пазарджик за избрания приоритет да бъде санирана сградата на полицията. Той изрази убеждението си, че всеки обществен ресурс, вложен в сигурност, възвръща много повече стойността си, тъй като сигурността е едно от основните потребности на всеки човек. В този смисъл той пожела позитивна енергия на служителите на ОДМВР-Пазарджик, които в крайна сметка със своя труд обслужват гражданите, обществеността, а хората да се чувстват сигурни и удовлетворени от работата им. Вътрешният министър посочи, че този процес е двустранен – трябва да се отдава необходимото уважение и към полицая и към гражданите, диалогът между тях трябва да е непрекъснат, трябва да има достъп до всяка една услуга, която предоставя ОДМВР и всеки един сигнал да се отработва своевременно и в полза на гражданите. Като министър на вътрешните работи ще продължа да работа в посока подобряване на условията на труд и подобряване на материално техническото обезпечаване на служителите, заяви категорично министър Маринов. По думите му полицаите трябва да се чувстват защитени по време на работа, а тази защита е свързана с добра екипировка, с достатъчно автомобили, с въоръжение – само тогава можем да изискваме от тях да дават сигурност и на останалите граждани.  На тържествената церемония присъстваха зам.-министър Стефан Балабанов,директорът на ОДВМР-Пазарджик старши комисар  Йордан  Рогачев, областният управител Стефан Мирев, народният представител Десислава Тодорова, кметът на Община -Пазарджик Тодор Попов, представители на съдебната власт, на държавни и общински структури, граждани.

Министър Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани с оперативната обстановка в страната. Министерството на вътрешните работи в пълен обем, по закон към момента заместник-главният секретар изпълнява длъжността главен секретар, уточни вътрешният министър. Той благодари на пожарникарите, спасителите и полицаите, реагирали незабавно на всички сигнали, получени през вчерашния ден и през нощта във връзка с преминалия през страната силен вятър. По-сложна беше ситуацията в Благоевград  с търговския обект,  при който бе разрушена част от фасадата, но благодарение на бързите действия на полицията и пожарната районът бе отцепен, хората бяха евакуирани, пожарникарите свалиха другата част от фасадата. Не допуснахме жертви. Днес ще се изясняват причините за възникналия инцидент. Към момента в Сливен пожарите са овладени, остава да тлее огнището около топлоелектрическата централа, където са струпани бали, колегите наблюдават, няма опасност от разрастване на огъня. Сложен бе и пожарът, възникнал на територията на двата завода в Сливен. Те също бяха овладени своевременно, поддържахме непрекъснат контакт през нощта с главен комисар Николов и с директорите по места. Друг по-сложен инцидент беше възникналият пожар в тир-паркинг в близост до Бургас, който засегна 4 автомобила и цистерна. Там също няма пострадали хора, огънят бе своевременно овладян, за кратко беше преустановено движението по автомагистралата поради задимяване, наблюдавахме и жп линията, за да не застраши преминаващите влакове. Министър Маринов обясни, че към момента няма данни за умисъл при възникналите инциденти. Той поздрави и колегите си от СДВР, които „доказаха своя професионализъм при задържането „на терен“ на емблематичен за столицата  автокрадец, с крадено превозно средство“. При оказаната от него съпротива, организирано преследване и блокиране на пътя му, задържаният е нанесъл поражения на три полицейски автомобила. Предприети са издирвателни действия и за установяване местонахождението на съучастника му, с когото са действали изключително комбинативно и предпазливо, а престъпните им действия са били насочени към противозаконно отнемане на автомобили от висок клас. Предстои доклад по случая в Софийска районна прокуратура, допълни още министърът на вътрешните работи.

25полис 25полис1 25полис225полис3 25полис425полис6

Реновирането на сградата е извършено по проект „Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на МВР в зоната с публични функции в град Пазарджик“. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е в размер на 1 772 800 лева. От момента на нейното създаване през 70-те години на миналия век сградата на ОДМВР-Пазарджик не е ремонтирана или обновявана в такъв мащаб. Проектът е реализиран и осъществен с помощта на Община-Пазарджик. Извършено е цялостно саниране на външната част на сградата, чрез смяна на дограмата и поставяне на топлоизолация. Положена е изцяло нова хидроизолация на всички покриви от сградата. Подменена е отоплителната система, като са поставени нови радиатори и котли. Подменено е осветлението и монтирана пожаро-известителна система. Извън рамките на  проекта, със собствени средства от бюджета на МВР в размер на 117 000 лева, в момента продължават вътрешни ремонти и оборудване на помещения. В сградата се помещават структури на ОДМВР-Пазарджик, Районно управление-Пазарджик, Районната прокуратура и Окръжен следствен отдел, ДАНС. Тук ежедневно работят близо 250 служители, извършва се административно обслужване на гражданите от звената „Български документи за самоличност”, „Миграция” и „Контрол над общоопасните средства”.