* Снимка: БТА

Стихове и проза на Дора Габе събрани в книга ще представи днес в Добрич литературния критик Никола Иванов. Срещата му с тамошната четяща аудитория е посветена на днешния международен ден на поезията и ще започне в 17 часа. Мястото е дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич. Това е не само единственият и най-голям музей за писателя, но той е също културно средище, в което се съхранява паметта за творци от различни видове изкуства, като актрисата Адриана Будевска, балетмайстора Анастас Петров, художника Петър Дачев и мн. др.

Още през 80-те години на ХХ в. в музея е създаден и фонд „Дора Габе“. В продължение на повече от две десетилетия специалистите събират ценни книги, снимки, вещи и документи, свързани с живота и творческата работа на поетесата. Тази работа значително се активизира от началото на XXI в. във връзка с проекта да се създаде експозиция за една от най-заслужилите добруджанки и една от най-утвърдените жени писателки в България – Дора Габе.

Проектът е реализиран през 2003 г. На 26 август същата година в сградата на дом-паметник „Й. Йовков“ е открита музейна експозиция, посветена на поетесата. Така в един общ дом, надмогнали хронологията и влезли в българската литературна митология, заживяват творци, чиито имена са трайно свързани с Добруджа – Йордан Йовков и Дора Габе. Художествените послания на тези автори взаимно се допълват и по този начин музейната публика получава по-цялостна представа за тенденциите и едни от най-добрите постижения в най-новата ни литература.

Основната идея на експозицията е да бъде представена обвързаността – житейска и творческа, на Д. Габе с нейната родна Добруджа. За поетесата това е свещената земя на детството: с прастарите дъбове, с бащината къща, с кучето, което чака на двора, с китарата на мама и книгите на татко. В същото време обаче Добруджа е и голямата й болка, тя е родният кът, насилствено откъснат от тялото на Родината. Земята на детството става за Д. Габе житейска и творческа съдба. Затова експозицията си поставя за цел не толкова хронологически да преброди дългия и труден път на поетесата през годините, колкото да проследи основните моменти от съдбовната връзка на Д. Габе с Добруджа. Оттук и налагащото се послание към музейната публика – въздействащо е най-вече творчеството, което черпи сила от корените на родното.

Знаете ли, че:

Музей в родното село на Дора Габе – Дъбовик, показва посмъртната маска на ръцете на поетесата. Това със сигурност не е единственият интересен експонат там. В селския музей се съхраняват още 140 книги от личната библиотека на Дора Габе, любимите й чаши за кафе, тефтерчето й с телефонни номера на приятели, очилата й, както и тесте карти. Сред реликвите е и писмо на Иван Вазов, с което той кани младата поетеса да го посети. Зарадвана, Дора Габе купува роза и тръгва за срещата, но по пътя разбира, че писателят се е споминал. Така тя полага първа цвете върху ковчега на патриарха на българската литература.

Поводът за представянето на посмъртната маска бе 118-та годишнина от рождението на поетесата. За празника в Дъбовик вчера бе организирано литературно четене в музея. Според местните Дора Габе винаги се завръщала с особена радост в родното си село. За последен път тя гостувала на съселяните си навръх своя 80-и рожден ден.