Изпитвали ли сте желание да надникнете през най-мощния телескоп на света и да видите, какво се крие в Космоса? Това ежедневно се прави от учените на НАСА, които се натъкват на невероятни гледки и разбира се не ги крият от нас. Те приличат на произведения на изкуството. Ето няколко мъглявини, които могат да накарат детето ви да пожелае да стане астронавт.

1. Малко известната мъглявина IRAS 05437 + 2502 се издига сред ярките звезди и тъмните прахови облаци, които я заобикалят.

A lucky observation of an enigmatic cloud

03космос

2.В продължение на 28 години космическият телескоп „Хъбъл“ на НАСА доставя спиращи дъха гледки към Вселената. Въпреки че телескопът е направил повече от 1.5 милиона наблюдения на над 40 000 космически обекта, все още разкрива зашеметяващи небесни видения. Най-новото предложение е това изображение на мъглявината Лагуна да отпразнува годишнината на телескопа. Хъбъл показва тази огромна звездна детска градина в зашеметяващ безпрецедентен детайл.

03космос2

3. Мъглявината Орел, известна още като Месие 16, съдържа младия звезден клъстер NGC 6611. Той също така е мястото на зрелищния звезда образуващ регион, известен като „Стълбовете на творението“, който се намира в южната част на мъглявината на орела.

03наса

Подобна на празнични фойерверки, млада, блестяща колекция от звезди, която прилича на въздушен взрив. Клъстерът е заобиколен от облаци междузвезден газ и прах – суровината за образуване на нови звезди.

Повечето от звездите в клъстера се раждат по едно и също време, но се различават по размер, маса,
температура и цвят. Продължителността на живота на звездата се определя от масата ѝ, така че клъстер от определена възраст ще съдържа звезди в различни етапи от живота си, като дава възможност за подробни анализи на звездните жизнени цикли. NGC 3603 съдържа и някои от най-разпространените звезди. Те живеят бързо и умират млади, изгарят бързо водородното си гориво и в крайна сметка завършват живота си в експлозии на свръхнова.

 Between Local and Laniakea

Въртящата се спирала в долния ляв ъгъл на рамката е далеч от най-интересното зрелище тук – зад нея седи галактичен куп.

Космически телескоп Хъбъл е автоматична обсерватория на орбита около Земята, наименуван в чест на Едуин Хъбъл. „Хъбъл“ е създаден като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Телескопът е една от четирите „големи обсерватории“ на НАСА заедно с гама-обсерваторията Комптън, рентгеновата обсерватория Чандра и космическият телескоп Спицър, всички изведени в околоземна орбита. Първоначално се е предвиждало извеждането на телескопа на орбита да стане през 1986 г., но заради катастрофата на „Чаланджър“ той е качен на орбита на 25 април 1990 г. от совалката „Дискавъри“.