Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща в Светия Синод след критиките на владиците към поправките в Закона за вероизповеданията, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Разбрахме се със Синода да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив“, съобщи премиерът.

Според Борисов духовниците „се мъчат от 90-а година“. Сега било редно държавата да си поеме грижата за вероизповеданията. „Неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал“, коментира Борисов.

„Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.“, увери той.

„Благодаря на Патриарха и на светите отци. Неслучайно следобед в парламента ще бъдат 5 митрополита, които ще участват в разглеждането на закона. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, ДПС и ГЕРБ за това, че дойдоха не само като вносители, но и като хората, които ще го гласуват. До един владиците оценяват това, което до сега сме правили. Освен благодарности, друго не получаваме, защото действително много е направено. Имаме още 2 покани за 15-и и 17-и. Семинарията е готова. Последното крило на Троянския манастир е готов и т.н.“, похвали се премиерът.

„Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., да им ги взима, събира, проверява и т.н. Това, което държавата дава, целево, по еврофондове и директно от бюджета, разбира се, че ние ще му осъществяваме контрол и те нямат нищо против това“, обясни той.

„Относно анонимните дарения говорихме до колко и как те да ни дадат праг. И тук не става въпрос само за Българската православна църква, а и за другите вероизповедания. Този Закон регулира всичко. Разбрахме се за минимален праг от 15 милиона допълнително, които се дават, за да може да има за свещеници и за заплати“, обясни премиерът.

До срещата му с духовниците днес се стигна, след като Светият Синод се противопостави срещу увеличените правомощия на дирекция „Вероизповедания“ в Министерския съвет.

Според Синода поставената цел „контрол на даренията и финансите на вероизповеданията“ е груба намеса на държавата във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата, както и срещу това държавният административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани, уточняват от сайта Dnes.bg.