От 13 години СУ „Георги Брегов” участва в програмата за културен обмен и сътрудничество в областта на образованието между побратимените градове Пазарджик и Ставропол. Училището ни поддържа дружески отношения  с Гимназия № 25, разказва Елена Ангелова, преподавател по руски език в училището.

И тази година от 19.09 до 26.09. група ученици от СУ” Г.Брегов” и техните ръководители Елена Ангелова-учител по руски език и Величка Терзийска- учител по музика посетиха гр. Ставропол, за да вземат участие в тържествата посветени на празника на гр.Ставропол и на Ставрополския край.

За краткото време на своя престой децата успяха да се запознаят с историята и забележителностите на града, да се разходят в Централния парк и Парка на победата, да посетят Художествената галерия, Природонаучния музей, както и най-новия дигитален музей „Россия-моя история”.

Те намериха много нови приятели. И, макар че говореха на различни езици, те се разбираха много добре, защото говореха на езика на дружбата. На празника на Ставропол, който тази година съвпадна с Деня на Независимостта на България, децата поздравиха жителите на побратимения град с музикални и танцови изпълнения.

Но най- вълнуващо за всички беше посрещането в 25 гимназия и участието  в Концерта на дружбата. През 2019 година се очаква директорите на двете побратимени училища да се срещнат и запознаят. През май в Пазарджик ще гостува директорът  на 25 гимназия Елена Владимировна Лагутина, а през м. септември 2019 г. Добринка Райкова – директор на СУ „Г. Брегов” ще  посети град Ставропол.

Тези визити са интересни и много полезни, защото  учениците имат  възможност да се запознаят с културата и нравите на другата страна, да общуват с хората, живеейки с тях в един дом. Те ни напомнят, че колкото и да е голям, и разнообразен в своите прояви, култура, традиции, светът, всички ние можем да творим, да се обичаме и да бъдем приятели, допълва г-жа Ангелова.

Нашите деца са направили изключително силно впечатление на своите домакини с талантливите си изпълнения в Деня на Ставропол – 22 септември. За първи път там са били събрани групи от всички побратимени градове, които са разполагали със собствена площадка за изява. Нашите деца са представили две народни песни, две изпълнения на гъдулка и Дайчово хоро. Гъдулката предизвикала любопитството на местните почитатели на музиката, тъй като те за първи път виждали подобен музикален инструмент. Творческите изяви включвали и изложба с картини на възпитаници на гимназията ни, а нашите били изненадани от тамошна жителка, която показвала как се правят мартеници.

Големият концерт, който СУ „Г.Брегов“ направи в Пазарджик и той бе посветен на 240 г. от основаването на Ставропол е бил презентиран от г-жа Ангелова, а пълен запис на концерта е останал в архивите на 25 -та гимназия. Ръководството на града е изказало изключителни благодарности на управата на Пазарджик заради интереса и желанието на тукашните деца да знаят руски език, да се интересуват от Русия и това, което тя създава.

Г-жа Ангелова и г-жа Терзийска изказват огромна благодарност и уважение към община Пазарджик заради това, че те вече за тринадесети път дават шанс на младите бреговци и техните учители да пътуват до Ставропол и да се запознаят с историята на този край от Европа.

04ставропол1 04ставропол2 04ставропол3 04ставропол4 04ставропол5 04ставропол6 04ставропол7