„Не може моделът на управление на държавата да се крепи на обажданията на един човек по телефона и кой какво му е казал“, с тези думи се обърнаха присъстващи на срещата за представяне на „Визия за България“ в гранд хотел „Хебър“ в Пазарджик.

На нея присъстваха кметът на Пазарджик Тодор Попов, кметът на Ракитово Костадин Холянов и кметът на Стрелча Стойно Чачов, представители на бизнеса, лекари, учители, юристи,  НПО, творци. Според тях трябва да се състави една визия, да се зададат приоритети за следващите години, които да се следват, независимо кой е на власт, за да се постигнат реални резултати и да са намали чувството на несигурност и безверие у българите. Хората казаха, че има нужда от взаимодействие на държавната с местната власт. Те поставиха проблемите-  задържане на младите образовани  кадри;  промени във външната политика- тя да се определя от българските интереси; възвръщане на самочувствието на българите, спирането на подмяната на българската история; проблемите на образованието в по-малките населени места.

„Най-силната социална програма е добре организираната инвестиционна програма“, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев. По думите му,  за да има увеличаване на доходи, социални помощи, пенсии, трябва да има динамика на произведените стоки около 5-6% годишно, а в момента  е под 4% . Той подчерта, че има свиващи се вътрешни и катастрофални външни инвестиции.

„Държавното инвестиране катализира много повече чужди инвестиции. Когато една държава сама инвестира в свои предприятия, това е гаранция за стабилност“, подчерта той. Гечев заяви, че във своята Визия левицата предвижда увеличаване на средствата, с които разполага Българската банка за развитие. Тя трябва да спре да финансира само крупни големи фирми, а и малките и средните.

„Тези инвестиции ще позволят на България да си осигури по-големи бюджетни приходи, държавата ще има по-големи възможност за социална политика“, категоричен бе той.

„Финансирането на здравната системата чрез клинични пътеки и съществуването на болниците като търговски дружества трябва да бъде прекратено“, заяви проф. Георги Михайлов. Според него лечебните заведения, които използват държавен ресурс, не трябва да бъдат търговски дружества. Опитът на болниците и лекарите през последните 19 години показва, че в сегашните условия на управление и финансиране на системата, интересите на пациента отиват в периферията, а в средата са икономическите интереси. „Въпреки необходимостта от сериозно финансиране на здравеопазването, държавните болници трябва да бъдат най-вече социални предприятия, които изпълняват социални функции“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

„Визия за България“ не е детайлна програма. Всеки един от нас поставя различни въпроси. Всеки един от секторните въпроси е част от генералния проблем: движим се в погрешна посока“, заяви депутатът проф. Иво Христов. По думите му за пръв път БСП поставя този въпрос и то официално. „Преходът е провален. Наложеният в България модел убива страната и въпросът е- дали ще я има като държава.  Ние предлагаме решение. Вие ще кажете докъде сме прави и къде бъркаме“, заяви проф. Христов и подчерта, че конкретните проблеми няма как да бъдат решени без да бъде решен общият  и обратно.

„Вместо да предложим една платформа, спусната отгоре, искаме да чуем всеки един от вас, да чуем какви са проблемите, за да може те да влязат във Визията“, заяви народният представител от ПГ на левицата от региона Йордан Младенов. Той каза, че следва изготвяне на регионални визии. „Нека направим заедно „Визия за Пазарджик“ и всеки един от вас да намери място в нея“, призова той. „Имаме проблем във всички системи на обществения живот. Няма как да можем да въведем ред само в една система. Имаме нужда от системен подход, с който да решим- как да се развива България“, заяви депутатът Стоян Мирчев. По думите му със своята визия БСП поставяме началото на една книга, която не е написана. „Нека я напишем заедно“, заяви Мирчев.

В дискусията взеха участие зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, народните представители Надя Клисурска, Славчо Велков, Георги Гьоков и Иван Иванов.

По-късно народни представители от БСП се срещнаха с гражданите на Пазарджик в Младежкия дом.

„Трябва да се постави приоритет за справянето с демографската криза и подобряването на живота на хората. Половината от населението на страната е съсредоточено в 7 области, а останалите 21 обезлюдяват“. С тези думи се обърнаха гражданите на Пазарджик към представителите на БСП по време на представянето на „Визия за България“ пред обществеността. Според тях не само заминаването на много млади хора в чужбина, но и  вътрешната миграция е причината за обезлюдяването на регионите. Като причина за тази миграция посочиха – липсата на възможност за качествено здравеопазване, образование и възможности за работа, която да осигурява достойни доходи в малките населени места и отдалечените от големите градове.  Те препоръчаха да се осигури баланс между националните и местните интереси. На срещата  бяха поставени въпроси  за Закона за съсловните организации, цените на лекарствата, качеството на образованието и учебните програми, децентрализация на власт и властови ресурси от държавата към общините.

„Проблемите в здравеопазването, образованието, националната сигурност, икономиката принуждават над 2 млн. българи да напуснат страната си“, заяви народният представител от ПГ на левицата проф. Георги Михайлов. Той обясни, че много региони са обезлюдени, хората в тях- обезверени. По думите му младите хора не виждат в своята държава възможности за развитие. „Търсим решения от вас. Искаме да напипаме пулса на държавата- от какво се нуждаете и заедно да намерим решение и да начертаем път за развитие на България“, заяви Михайлов.

„Проблемът с демографската криза, като капка вода, отразява целия проблем с развитието на страната ни – дали ще ни има като държава“, заяви депутатът от БСП проф. Иво Христов.  По думите му вместо да вземе мерки за справяне с този и други основни проблеми на гражданите, правителството осъжда страната на още по-голямо затриване и обезлюдяване. Той подчерта, че нямаме високо технологична икономика и щом е налице примитивна икономика, няма как да имаме високо развито общество.

Народният представител от ПГ на левицата Надя Клисурска заяви, че във Визията си, в сферата на регионалното развитие  БСП залага на  нова философия на децентрализация – регионите да са свързващо звено между централната власт и местното самоуправление, а не на база на териториално обособените държавни структури, като важни са икономическите показатели и спецификата на всеки регион. Тя подчерта, че социалистите са заложили  Фонд за сближаване на регионите. „Държавата избяга от хората, те нямат усещане за сигурност и всеки се оправя по единично. За 29 години преход забравихме да мечтаем. Нека заедно погледнем напред и да се преборим за повече държава, за България“, заяви Клисурска. „Идваме при вас, за да ви чуем, да се изготвят предложения за допълване на Визията“, заяви депутатът Славчо Велков. Той подчерта, че Визията не е предизборна платформа,  а документ за бъдещото развитие на страната ни, който при бъдещо спечелване на изборите,  да се превърне в управленска програма

„Искаме да водим диалог с всички българи, не само в ляво. Правим срещи и с отделни отрасли, с бизнеса, лекари, учители, земеделци, за да стигнем до възможно най-голям брой хора“, заяви народният представител Стоян Мирчев. Той обясни, че за да е достъпна Визията и за младите хора, БСП използва модерните социалните мрежи, където се публикува информация от проведените до момента срещи и се събират мнения, коментари, въпроси и предложения.

Депутатът от БСП ген. Кольо Милев заяви, че бедността и демографската катастрофа са основните проблеми на страната ни. Той подчерта, че роля на държавата е да влезе конкретно в решаването на тези належащи проблеми. За да се решат тези проблеми са и предложенията на левицата за промени в сферата на здравеопазването и образованието.