Тази неделя, седми октомври, между 12:30 и 12:40 ч. през гара Пазарджик ще премине атракционен влак по случай 130 години БДЖ, съобщи Кристиан Ваклинов. Композициятс ще бъде теглена от парен локомотив, а в състава на влака ще бъдат вагонът на царя и ресторант-вагонът на Тодор Живков. В неделя по маршрут София-Септември-Пловдив-Карлово-София ще бъдат теглени от парен локомотив № 05.01, а в съставите им ще бъдат включени личният вагон-салон на царица Йоанна от „Корона експрес” и вагон-ресторантът от „Витоша експрес”. Същата композиция може да бъде видяна и в Септември, като ще пристигне там в 12.07 ч.

Атракционните влакове ще бъдат теглени от парни локомотиви и ще представят голяма част от историческото наследство на БДЖ. В съставите им ще бъдат и вагони от царската композиция „Корона експрес” и правителствения влак от 80-те години „Витоша експрес”.

Вагоните от „Корона експрес“ са били предназначени за официалните пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Това са вагон-салони и специализирани вагони с разнообразно функционално предназначение.

Трите вагон-салони от композицията с номера 050, 051 и 052 са съответно за цар Борис III, царица Йоанна и принц Кирил. Произведени са през 1938-1939 г. в Германия. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня. С луксозното си обзавеждане и съвършени за времето си динамично-ходови качества, те осигуряват висок комфорт при пътуването.

Запазен е и специалният вагон, в който са пътували комунистическият лидер Тодор Живков и членовете на Политбюро на БКП. Интересът на хората да се докоснат до миналото, подарявайки си не само разходка, но и шоу на колела, е огромен. А миналото може да донесе на  държавната компания не само добри печалби, но и доверието на пътниците.

В локомотива е монтиран с автоматичен редукционен вентил за парно отопление на пътническите влакове. Локомотивите и тендерите са обзаведени с автоматична и допълнителна въздушна спирачка. Ръчната спирачка действа само на тендера. Спирателни са всички сцепни и тендерни колооси без задната свободна колоос. Тендерът е четириосен, а колоосите са групирани в две двуосни талиги. През 1964 г. всички локомотиви от серията са приведени на пълно мазутно горене.Локомотивите серия 05.00 са предназначени за возене на бързи и експресни влакове по линии с наклони до 1,5 %. Със своята конструктивна скорост от 120 км/ч те са най-бързоходните парни локомотиви в БДЖ. Тази серия локомотиви, заедно със серия 03.00 са най-модерните в БДЖ. Парната машина е трицилиндрова, система „Drilling“.

Редовната експлоатация локомотивите продължава до 1972 г. – около 30 години. Първоначално са оставени в резерв, а през 1975-76 година са бракувани. Нарязани са за старо желязо, като е запазен 05.01 (в Стара Загора) за музейната колекция на БДЖ.

Цените на билетите са 18.00 лв. за един участък, 27.00 лв. за два участъка и 45.00 лв. за повече от два участъка или за билети отиване и връщане по маршрутите София-Плевен-София и София-Карлово-София. Билетите са с включени запазени места. Закупилите билети могат да започнат своето пътуване от всяка една гара в участъците по маршрута на влаковете, на които те ще спират.

За деца до 7-годишна възраст служителите на билетните каси ще издават безплатни билети с нулева стойност срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им. Безплатните билети за децата са без право на ползване на отделно седящо място.