166 участници бягаха в полумаратона „ Ремово-Блатца-Ракитово-2018“

Бяха поднесени цветя пред паметника на ген.Стилиян Ковачев за 106 г. от Балканската война

166 участници пробягаха трите дистанции от 5,10 и 20 км в планинския лекоатлетически полумаратон“ Ремово-Блатца-Ракитово-2018“, който се проведе на 6 октомври 2018 г. Организатори на 6-тото поредно спортно състезание, посветено на 106 години от Балканската война, бяха Община Ракитово, Местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни със секретар Петя Стефанова, Спортен клуб“ Левски“ с председател Тодор Тодоров и Сдружение“ Суткя“ с председател Свилен Топчиев.

Сред участниците бяха състезатели на Спортен клуб“ Тракия“-Пловдив с треньор Радмила Станкович, СК“ Борис Мулешков“-Панагюрище с треньор Дончо Калпаков, състезатели от Велинград, Ракитово, Костандово, Дорково, Пещера, Септември и Пазарджик. Шампион на 5 км стана ракитовецът Минчо Давидов, който пробяга разстоянието от „Блатца“ до Ракитово за 18,17 минути. Минчо е 4-кратен републиканска шампион до 16 г. и победител в много спортни състезания. На второ място се класира Симеон Шомев, на трето Алис Джонев, на четвърто Антон Раданов, на пето-Денис Белев, на шесто-Щерьо Бадалов и т.н. В дистанцията 5 км-жени първа финишира Клаудия Тодорова, следвана от Лидия Заирова, на трето място остана Мария Стоилова, на четвърто-Анелия Ненкова, на пето- Костадина Статева и на 6-то Мария Марудина. В следващата дистанция от 10 км от „Ремово“ до Ракитово първи достигна при мъжете с време 41,11 минути Андрей Трифонов, на второ Пламен Гостев, на трето- Момчил Найденов, на четвърто- Владимир Клявков, на пето място се класира Петър Петров и на шесто -Лъчезар Верянов. Голямата изненада при жените на 10 км беше, че първа до финала достигна народният представител от БСП Надя Клисурска, която заедно с 10-годишния си син Спасиян пробягаха разстоянието от 10 км. На 20 км първа при жените финишира Надежда Ангелова, следвана от Анна Накова. При мъжете с време 1 ч. 19 минути и 38 секунди първи до финала достигна Кристиян Кирилов, следван от Мирослав Спасов, на трето място остана Гено Увардов и на четвърто Тодор Гаралов. Всички победители до 6-то място получиха грамоти за участие в полумаратона от името на кмета на община Ракитово Костадин Холянов, класираните до трето място-съответно бронзов, сребърен и златен медали, а победителят на първо и купа. Наградите бяха връчени от зам.-кмета на община Ракитово Цанко Молов, председателя на ОбС-Ракитово Нина Димова и бившия експерт по физическо възпитание и спорт в Регионалното управление на образованието в Пазарджик Любомир Кацаров. Осигурен бе и паричен фонд от организаторите, които наградиха с грамоти и всички треньори по лека атлетика и на спортните клубове, чиито състезатели участваха в полумаратона, както и за учителите по физическо възпитание и спорт. Грамоти получиха и най-възрастният състезател -67-годишният Георги Захариев, собственик на телевизия“ Деймос“ в Ракитово и най-малкият- 9-годишната Емилия Дангова, ученичка в Основно училище“ Христо Ботев“ в с. Дорково, както и Атанас Клечаров, който получи медал и грамота за висок спортен дух. Главен съдия на полумаратона беше Тодор Тодоров, а съдия-Таня Пейчинова. Когато получи наградата си депутатката Надя Клисурска обяви, че ще дари нейната премия за благотворителност за някой нуждаещ се в Ракитово.

„ Идеята ни е да популяризираме любителския спорт и здравословния начин на живот. Повече хора да излязат сред природата. България винаги е имала добри спортисти и спортна слава“, коментира председателят на Спортен клуб“ Левски“- Ракитово Тодор Тодоров.

Ракитовци отбелязаха 106 г. от Балканската война

Преди награждаването на победителите в планинския лекоатлетически полумаратон „ Ремово-Блатца-Ракитово-2018“ пред паметника на ген.Стилиян Ковачев се състоя тържество по повод 106 години от Балканската война. военни маршове изсвири Духовият градски оркестър с ръководител Маестро Никола Янев-Чоли. Историкът Свилен Топчиев припомни славни моменти от онова величаво време и подвига на героите от Родопския отряд начело с ген. Ковачев. Днес ние се прекланяме пред паметта на загиналите, каза Свилен Топчиев. Цветя пред паметника на ген.Стилиян Ковачев бяха поднесени от председателя на Общински съвет-Ракитово Нина Димова, от зам.-кмета на община Ракитово Цанко Молов, от името на Спортен клуб“ Левски“ и Сдружение „ Суткя“.