Най-рано през пролетта ще започне санирането на малките жилищни сгради в Пазарджик, каза днес на редовния си брифинг Тодор Попов.

В края на този месец ще стартира тяхното обследване и след приключването му, ще бъде сключен договор за изпълнението на поректа. Заради тромавите процедури стартът на обновяването на малките сгради може да се очаква в късната зима или ранната пролет на 2019 г., каза градоначалникът. Сумата заделена за Пазарджик е 6 824 562.21 лв. Те се отпускат по програмата за „Енергийна ефективност на административни и жилищни сгради“, която ще се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Заради спирането на проекта за големите блокове в града ни няма да бъдат санирани още 44 сгради, които са минали всички етапи по процедурата и единственото, което очакват е финансиране. Градоначалникът ни се похвали, че ние сме сред общините, които имат зад гърба си голяма част от реализирани проекти, докато в Пловдив все още се изпълнявали блокове, определени за саниране още през 2015 г. Не е изключено програмата да бъде възобновена, но това би могло да се случи евентуално през следващата година.