Състоянието на 14-годишното момче, което пострада на спортна площадка преди две седмици в Пазарджик, се подобрява, съобщи днес кметът Тодор Попов. Той изрази съжаление за случилото се, но подчерта и това, че голяма част от ползвателите на спортните съоръжения в града не се стремят да запазят базата, а напротив – ежедневно се чупят както катерушки, така и спортни уреди. Неколкократно са били крадени мрежи, врати, кошове за баскетбол, парчета от успоредки, врати за вход към самата площадка, а най-често обект на интервенция са пейките и кошчетата за смет. Безследно изчезнали са и люлките, които са били поставени на детската площадка на ул. „Димчо Дебелянов“.

Тодор Попов заяви, че се прави седмична инвентаризация на спортните площадки в града и всеки петък, му докладват какво е състоянието им. „Правим това от създаването на площадките до днес, каза кметът. И ако не го правехме, до момента всички площадки щяха да наподобяват Чернобил.“ Поддръжката на вече изградените места за спорт, отдих и развлечения, скоро ще надхвърли сумите по тяхното изграждане, защото има малък процент от жителите на града, които считат, че вандалските прояви са в реда на нещата. „Не мога да си обясня как местят тежащите по 250 кг. бетонни кошчета за смет“, заяви градоначалникът. Поне четири коша в централната градска част са станали обект на агресия само за два месеца.

„Не е работа на общината да възпитава, затова трябва да се погрижи семейството и училището, същото важи и за почистването около жилищните сгради. Нашият манталитет е такъм, че вътре в дома може да ни е уютно и подредено, а да не ни вълнува какво стана навън. Добре, че все още има баби, които искат да си направят цветна градинка и да метат пред входа. Заради това се стараем да ги стимулираме, а като правим това пак биваме оплювани, защото сме били давали пари на хората да садят рози…В този ред на мисли излиза, че каквото и да направим все е лошо…“ – каза градоначалникът.