10коне-цигов чарк

Десетки безстопанствени коне вилнеят безпрепятствено на територията на курорта Цигов чарк край яз. Батак. Животните причиняват големи щети на хотелите, къщите за гости и вилите разположени в курортната местност.

Въпреки че са уведомени от потърпевшите, в общината нехаят за случващото се. Напоследък животните са се умножили, разказва собственичка на вила, чията ограда е буквално съборена от конете, вероятно заради тревата, която расте в двора, допълва тя. Конете имат собственик, който ги довежда рано напролет, за да пасат на воля, а в късна есен ги прибира, за да ги продава. Тя е виждала роми, които хващат конете и не рядко ги пребиват от бой, защото те са почти диви.

От набезите на гривестите животни скоро са пострадали и собственици на къщи за гости. В дворния басейн на една от тях също се озовал кон, при това пред очите на почиващи там хора. На друго място пък са потрошени всички градински лампи, които неясно защо са пречили на животните.

Подписка до общината се събира в момента от пострадали и непострадали собственици на имоти, тя ще бъде изпратена до кмета на община Батак – Петър Паунов. Виладжии и хотелиери настояват да се вземат строги мерки за премахването на табуните, които освен поражения на сградите и оградите, са голяма опасност и за водачите на автомобили, които биват много често изнанадвани от връхлитащи стада мустанги. Дори вчера е имало и катастрофа, при която кола е с пострадала предница, а трупът на малко конче все още е в една от канавките край пътя.

В жалбата се сочи, че освен конете в Цигов чарк битуват и стотици бездомни кучета, които също са заплаха както за децата, така и за възрастните в курортната местност.