Днес е последният ден, в който българските граждани могат да изразят мнението си кое часово време предпочитат – лятното или зимното. Допитването тече онлайн от края на септември на сайта на Министерския съвет. До момента са гласували над 12 000 души, като участието изисква регистрация. Както е известно, на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.

Социологическото проучване, започнало през юли и продължило до 16 август, попита европейските граждани, дали биха предпочели да се премахне увеличаващото деня време, и дали предпочитат лятото или зимата за някакво разместване на времето. Базирайки се на тези резултати, както и на констатации на други допитвания, ЕК иска да вземе решение по предложението за отменяне на лятното часово време в ЕС.

Европейският парламент, както и няколко държави членки, вече са помолили Комисията да преразгледа сегашната практика за преместване на часовниците през пролетта и есента, и да прецени дали тя трябва да бъде променена.

На страницата на Министерския съвет където ние можем да гласуваме, трябва първо да направите регистрация и след това да дадете мнението си. Министерството на енергетиката ще изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще.

Както е известно, на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава-членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще. Срокът за заявяване на позиция е до края на март 2019 г.

Изборът ще бъде съобразен с данните за енергийно потребление и мнението на експерти.

48% от българите предпочитат в България да се приеме като постоянно зимно часово време, а 32% искат лятно часово време, показва проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, направено в периода 28 септември – 5 октомври. В допитването са участвали 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Една пета (20,4%) от анкетираните нямат мнение по въпроса, като най-често това са младите хора на възраст под 30 години. Привържениците на зимно часово време са предимно жени над 59 години и жители на провинцията. За лятно часово време са хората между 30 и 40 години, високообразовани и жители на София, показва още проучването.
Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка една от държавите-членки на Европейския съюз сама да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.