Човекът, комуто дължим скулптурната галерия на открито в центъра – проф. Величко Минеков вчера навърши деветседест години.

Роден е на 13 октомври 1928 г. в пазарджишкото село Мало Конаре. През 1954 г. Минеков завърша Художествената академия в столицата в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев. От 1964 г. е преподавател по скулптура.

Първата значима задача, която му е възложена, е архитектурното оформление на площада в Търговище. През 1957 г. печели награда на московския фестивал на младежта и студентите. През 1958 г. участва на Първото световно младежко биенале в Париж, прави множество изложби в страната и чужбина. Работи в областта на скулптурния портрет, фигуралната композиция, монументалната и монументално-декоративната пластика.

Участвал е редовно в общи художествени изложби и в представителни колективни изложби на българското изкуство в чужбина.

От 1964 г. Минеков е доцент и преподавател по скулптура в Художествената академия; а през 1975 г. става професор. На следващата година е избран за ректор на Академията, който пост заема до 1983 година. По-късно преподава във Великотърновския университет.  Бил е първи заместник-председател на Съюза на българските художници и член на бюрото на Комитета за култура.

Негов син е скулпторът и специалист по металодизайн Велислав Минеков.

Проф. Величко Минеков е авторът на паметника на Васил Левски, Спартак, Жената с хляба, Лъвът и още десетки скулптури пръснати в центъра на Пазарджик. Скулпторът Величко Минеков е първият носител на наградата „Константин Величков“ през 2015 г., която бе учредена през 2011 г. и се връчва за цялостен принос за развитието на града. Решението за проф. Минеков бе взето единодушно от комисия председателствана от  Хари Харалампиев и членове Атанас Чолаков, Георги Спасов, Борис Хаджийски и Александър Арнаудов. Връчването на наградата стана в рамките на Величковите дни на 15 май от 17,30 часа в Драмататично-куклен театър „К.Величков” – Пазарджик.

Ето и историята на една от неговите скулптури, която е разположена до парадния вход на ДКТ „Константин Величков“ – ТУК