Кметът на Община Пазарджик – Тодор Попов присъства на официалното откриване на Спортен клуб за хора с увреждания “Пазарджик”, което ще се състоя днес.

Той бе придружен от шефа на „Социални дейности“ – Дима Церова и бе посрещнат от потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания. Градоначалникът получи възможност да поиграе на едно от съоръженията, с които се сдоби клубът, като загуби битката с потребителката Зоя. Според присъстващите обаче твърде бързо е схванал тактиката на играта и много бързо ще се научи да побеждава. За да бъде равностоен противник кметът си сложи превръзка на очите.

15тодор 15тодор1

Част от играта вижте – ТУК

След това се състоя и тържественото откриване на новата база, това са две помещения, които общината предоставя на потребителите на Центъра и екипа на Фондация “Съпричастие, те са разположени на ул. “Пейо Яворов” №2. 

15тодор315тодор2

След кратък преглед на историята за създаването на Деня на белия бастун водещата предостави думата на кмета Тодор Попов, за да поздрави присъстващите потребители.

„Засвидетелствам своето уважение към г-н Додников и вас, правим възможното вие да се чувствате добре тук, защото винаги съм казвал, че отношението ни към различните хора е критерий за интелигентност на едно общество, за социален рефлекс, който всички трябва да имаме и затова провеждаме своята последователна политика, всички незрящи хора да имате места където да се събирате и да се чувствате като един колектив, който има място където може да се повеселите, да поиграете шах, да можете да обменяте информация по между си, да се чувствате все по-добре в тази среда, защото това е важно за вас като потребители и за нас като местна общност.“ – каза той.

Приветственото слово на кмета можете да чуете – ТУК

Денят на белия бастун

 се отбелязва най-напред в САЩ, през 1964 г. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октовмри като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване в България на Международния ден на белия бастун.