Елена ДЕЯНОВА

Разтворихте ли вече новия роман на писателката Здравка Евтимова „Зелените очи на вятъра”, издаден от ИК „Жанет 45”?

За всички Вас, които вече сте го прочели и за всички, на които им предстои да го разтворят, Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1897 г.”, гр. Пазарджик организира  специална среща на авторката с нейните читатели на 17-ти октомври’ 2018 г. от 17. 00 ч. в Арт зала „Никола Манев” в Драматичен театър „К. Величков”.

Всяко докосване до творчеството на писателката Здравка Евтимова за мен е едно вълнуващо пътуване във времето, незнайно как и къде, пътуване към самата мен и в самата мен. Едно мълчаливо съавторство между любимата ми писателка и мен, като неин  читател. Една среща, към която много пъти се връщам и всеки път се откривам в лабиринтите от чувства, мисли и събития, толкова истински и преживени, така пълнокръвни и дишащи. И  ведно с персонажите й, парченце по парченце  редя пъзела на собствения си живот. Търся се и се откривам в счупеното огледало, запечатало различните ми образи – босоноги, остри, остригани в дъно, одраскани и счупени, самотни и изгубени, изправени на нокти, но и живи, превърнали се в канари.

Новият роман на Здравка Евтимова „Зелените очи на вятъра”, може да бъде погледнат с различни очи, но винаги добри, независимо от ветровете, които страстно разхвърлят и подреждат мозайката от съдбите на нейните герои. Един роман за силата на съдбата, но и за нейната ирония; за силата на характера, но и за компромиса; за щастието да те има и да се откриваш в своите спомени и наследственост; за доброто, което винаги има зелени очи и за сблъсъка с дяволски изменчивото зло, което може да отвлече пътя ти.

За всичко това, пренесено като послание и мъдрост, и за още много и различни посоки в творчеството  на писателката Здравка Евтимова, ще говори литературния критик Никола Иванов.

Заповядайте! Докоснете се до личността и творчеството на една обаятелна жена!

С нейните книги, човек се научава да не се предава.