През есента и зимата прекарваме много повече време у дома, отколкото през останалите сезони. И не ни е безразлично, какво ни заобикаля. Начинът на подредба на вещите ни говори много за нас, по интериара на дома ни, всеки, който го посещава може да определи и що за хора сме. Много от нас смесват стилове на обзавеждане от различните епохи. Други пък изобщо не са наясно дали изобщо се вместват в определен стил.

При цялото богато разнообразие на вероятности за домашен интериор, днес се открояват няколко най-популярни стила в дизайн: Модерен (съвременен), мид-сенчъри модърн (ретро модернизъм), минималистичен, индустриален, скандинавски, винтидж, провинциален (кънтри), тропически, крайбрежен (морски), еклектичен, традиционен (класически), арт-деко, шаби-шик, азиатски.

Уютът е въпрос на лични възприятия и усещания, но стилът шаби шик е всепризнат като носител на идеята за семейна топлина, ведрост и спокойствие. Повече от тридесет години негови вариации радват очите и душите на много хора в цял свят. Не е нужно да го копирате изцяло, дори само малки елементи от декорацията на жилището характерни за шаби шик, ще ви създадат настроение. За този стил е характерно, че стените са боядисани в пастелни тонове, бялото ,екрюто, розовото са винаги добре дошли. Многото цветя по пердетата и дамаските са също в пастелен цвят, но не стоят натрапливо, а понякога можете да ги откриете дори и на плочките в банята, по сервизите за кафе и хранене, както и навсякъде, където могат да разчупят сивотата на ежедневието.

По правило мебелите в този стил са сменили няколко свои притежатели, те носят собствена история, направени са от истинско дърво, а не талашит, вратите може и да скърцат, когато отваряте гардероба или скрина си, но пък са невероятно красиви.

Всичко зависи от вашето лично усещане за естетика и креативността ви. Всяка стара вещ ще заживее нов живот, ако я почистите и пребоядисате. Целта ви е да създадете препратка към романтиката на миналото, когато светът беше едно много по-спокойно място за живеене. Всъщност шаби шик е точно това – начин да ви върне възможнжстта да помечтаете в собствения си дом, докато четете любимата си книга, гледате приятен филм със семейството си и пред вас дими дъхав чай от липа.

През зимата това е вълшебство.

Ето няколко идеи.

25шаби шик 25шаби шик1 25шаби шик225шаби шик3 25шаби шик4 25шаби шик5