Ана ГРОЙС, PZdnes.com

Над 1 500 момичета и жени от региона са преминали преглед с  мобилния ехограф с видеопринтер, собственост на онкоцентъра, а модерната техника е стъпила в 40 населени места в областта. Това разказа днес управителят на Онкоцентъра в Пазарджик и председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели“ Мария Чергарова по време на официалното откриване на 17-тата кампания за борба с рака на гърдата.  И тази година кампанията, която подсеща жените от региона да направят своя профилактичен преглед преминава под патронажа на кмета на общината. По данни на РЗИ – Пазарджик онкоболните в областта са 10 253 души, от тях новооткритите са 1300.

16онкоцентър1

По този повод в небето над Пазарджик полетяха 13 розови балона, символ на 13-те години, в които кампанията е с подкрепата на Тодор Попов. Всички гости получиха за спомен керамична розова панделка, изработена от потребителите на ЦСРИ в часовете по трудотерапия, приятелите на Сдружението получиха персонални подаръци, а самите потребители бяха изненадани с албуми със снимки, запечатили социалния им живот в центъра.

Танцьорите от ТФ „Пендар“ развеселиха гостите, а д-р Томова – началник на II-ро химиторепевтично отделение в Комплексен онкологичен център Пловдив по традиция проведе образователна инициатива с презентации на тема: „ Ролята на имунната система в борбата с рака” и „Таргетна терапия при рака на гърдата – нови перспективи“.

Профилактичните прегледи започват още днес. От 13:30 часа в Центъра ще преглежда хирургът д-р Прокопи Копев. От утре започват прегледите и рентгенолога д-р Благова, на онко – гинеколога д-р Досева, а малко по-късно и на дерматолога д-р Методиева. Всички те ще преглеждат по предварително изготвен график. Не пропускайте да си запишете час. 

16снежанка 16снежанка116снежанка2 16снежанка3