Германия връща днес  у нас Северин Красимиров, задържан за убийството на тв водещата Виктория Маринова. Той ще пристигне в България с полет от Хамбург, след което ще бъде откаран с конвой към Русе. След залавянето на Северин в Германия, съдът в германският град Целе уважи искането на българската прокуратура 21-годишният мъж да бъде екстрадиран в родината ни.

Зверството бе извършено в обедните часове на шести октомври, когато православната църква почиташе паметта на Тома Неверни и случаят се оказа емблематичен, за това колко липсва доверието в работата на институциите. В началото в общественото пространство битуваше мнението, че Виктория е била убита заради работата си, но post factum стана ясно, че се касае за психопатско престъпление извършено след употребата на много алкохол и дрога.

Смъртта на младата жена шокира цяла България. Хиляди хора в Русе, Плевен и София се включиха в бдения в памет на убитата Виктория. Тя е била водеща на предаване и административен директор на русенска телевизия. Занимавала се е и с благотворителност. Има 6-годишна дъщеря.

Ден след като бе открито тялото на младата жена нейният убиец се опита да се скрие като избяга в Германия, където живее майка му и вторият ѝ мъж. Пред тях и други свои близки Северин признал за престъплението. Но твърди, че не е убивал Виктория, тъй като тя се задушила от бликнала от носната ѝ кухина кръв, след като той я ударил и счупил носа ѝ. Медицинската експертиза сочи и това, че когато той я изнасилвал, тя на практика вече не е била жива. Обезобразеното лице на Виктория било от триенето на главата й в земята при гаврите, които са продължили поне час, показва съдебномедицинската експертиза на трупа й.

Откраднатите от жената вещи бяха открити в дома на лелята на Северин. До момента обаче не е оповестено дали е намерен нейният телефон. Полицаите стигнали до извършителя чрез помощта на свидетели, които го забелязали в района на убийството. Това бе потвърдено и от записи на видео камери разположени в близост до лобното място на Виктория.

Северин Красимиров е от ромския квартал на крайдунавския град, известен е още като Селайдин. Роден е през 1997 г. Той е женен. Не стана ясно с какво се препитава, но от снимките в личния му профил във фейсбук става ясно, че не живее мизерно. Германските власти пък го издирвали заради фалшифициране на документи. ДНК експертиза и кръв от Виктория са открити по дрехи в дома на Северин Надеждов Красимиров. Северин е задържан в Германия във вторник, девети октомври вечерта.

Първоначално криминалистите от Главна дирекция „Национална полиция“ и колегите им от ОД на МВР – Русе започнали с разпити на свидетели и проверка на ДНК с тази на регистрирани за изнасилвания и блудства в Русе и региона. Проверили и близката психиатрична клиника, но всички били оневинени от експертните справки с генетичен материал, какъвто имало по трупа на изнасилената 2 пъти жена.

За смъртта ѝ 8 часа в ареста прекара и румънец с украински паспорт, който водел скитнически начин на живот. И той обаче бил невинен. Бившето гадже на Виктория от гимназията също бил проверен. Ученическата любов на журналистката нямал алиби за убийството и дори дал противоречиви резултати, граничещи с лъжа, на тестовете с полиграфа, но ДНК експертизата напълно го оневинила.

Желязно алиби пък свалило подозренията от бившия съпруг на жената. Липсата на травми по лицето ѝ освен един удар, който е бил с юмрук или от повалянето на жената на земята, също насочили криминалистите, че убийството не е дело на близък. Версията за убийство, свързано с работата ѝ, също не се потвърдила, защото при подобни поръчки извършителят не оставя следи и рядко действа в светлата част на денонощието.

Затова именно телефонът на момичето се превърнал в основен елемент за разгадаването на убийството ѝ. Водещата версия била грабеж, от София дошли полицаи, които ръководили секторите за тези престъпления в СДВР и Националната полиция.
При разследването се установило, че младежът, който в парка се вижда само в далечината, тича и из града. Към първата камера полицаите са насочени от 4-ма души, които Северин подминава в парка, докато бяга. Късмет обаче е, че няколко души, сред които и бившият съпруг на Виктория, носят други записи от различни точки в града. На тях Красимиров се вижда доста по-добре, а експертиза с ръста му показва, че е същият като на самотния бегач от парка.

Последвала сложна техническа експертиза, която навързала движението на Северин до дома му. Там полицаите открили дрехи, напоени с кръвта на Виктория. ДНК експертизата потвърдила, че е нейната. При справка с генетичния материал от трупа на младата жена и този на Северин, който бил по дрехите му, също излязло пълно съвпадение. Младежът е регистриран за кражба на цветни метали като 10-годишен, но не му е вземана ДНК, тъй като престъплението не е против личността и не се отличава с висока степен на опасност на извършителя. Красимиров още не е разпитан от български разследващ полицай или прокурор. Засега той е обвинен за убийство и може да получи от 10 до 20 г. затвор. Виктория Маринова бе погребана миналия петък, дванадесети октомври, а на поклонението ѝ храм „Света Троица“ в Русе,
се събраха хиляди хора.