С празничен ритуал днес бе открита най-новата придобивка на древно Брацигово, която сбра местни хора и гости на площад „Вълев бунар“в града.

Поводът бе откриването на новия паметник  на брациговските майстори-строители. Основната  фигура се издига на централно място и е висока 3.30 см. Завършекът представлява метална сфера, в която са позиционирани символите на строителството – пергел и метър. Проектът  е идея на Ангел Батаклиев, изработен от архитект Росен Богданов, а осъществяването е дело на  фирмите “Скала-2000“ООД, с управител Александър Комитов,“Братя Пашкулеви“ООД с управител Ангел Пашкулев, местните майстори Христо Тошков и  Младен Кръстев, а сферата със символите – дело на инж. Христо Грозданов.

Чрез възстановка се пресъздаде посрещането на майсторите-строители от гурбет. Да присъстват на тържествената церемония бяха дошли много граждани и гости на града. Проследяване на историята и развитието на брациговската архитектурно-строителна школа отбеляза в словото си директорът на Градски исторически музей Екатерина Дамянова.  Венци и цветя в знак на почит и преклонение пред паметта на брациговските майстори-строители, които не са вече сред нас, бяха поднесени от кмета на Община Брацигово Петко Петков и председателя на Общински съвет – Надя Казакова.

Средствата за изграждане на паметника  са изцяло осигурени от Брациговското културно-просветно дружество „Васил Петлешков“ – Пловдив с председател Данаил Търпоманов. Паметникът бе изграден  с разрешението  и съдействието на Община Брацигово.

18брацигово1 18брацигово2 18брацигово318брацигово4 18брацигово5