Сериалът, който излъчват от вторник до петък по НОВА ТВ – „Откраднат живот“ става все по – пазарджишки. Това се дължи на актьорите, които запълват по един час от вечерите ни пред малкия екран. За повечето от тях вече сме ви разказвали по реда на появата им в сценария, но сега ще се опитаме да ги съберем заедно.

Най-паметният образ е този на Янина Кашева, която се превъплъщава успешно в д-р Кръстева. И нейната е една от малкото роли, която продължава от първия сезон на филма до сега. Освен, че е родена тук, тя прави първите си крачки в театъра именно от нашата сцена, където ще я запомнят с невероятната роля на Жулиета, а театралният Ромео /Иван Танев/ става неин житейски спътник.

22владов

Д-р Владов също е пазарджиклия, в живота той носи името Александър Димов и е възпитаник на НАТФИЗ в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Заради това, че е дете от смесен брак на българин и рускиня му се наложило да преживее странната ситуация, в която узнал, че всъщност няма статут на български гражданин, а още по-странното в случая било това, че се оказал гражданин на несъществуващата вече държава СССР. В новия сезон на сериала образът му има шанс да се развие и това би било добре, защото до момента той играе доста незабележима роля и просто присъства на втори план.

Самият той споделя, че не разбира поведението на своя герой и по никакъв начин не прилича на него в действителността, но изпълнява това, което са замислили сценаристите.

Сестра Чокова също е местен кадър. Елена Карабойчева не е актриса по образование, но отлично се справя с пресъздаването на образа на „палава“ медицинска сестра в сериала. Тя се появи на екрана още от първия сезон, а сценаристите вероятно са отчели като грешка липсата на повече действащи лица от гилдията на изчезващите „касинки“. Ето защо в този сезон виждаме и много нови физионимии, включително и на неясно от къде появила се „заместничка“ на старшата сестра, която пък се изпълнява от Мартина Вачкова.

22мартина_вачкова_1

 

Тя също има много спомени от Пазарджик, защото: „Системата беше такава, че почти никой не оставаше в софийски театър, всички отивахме по разпределение. Аз бях три години в Пазарджик – професионален театър с професионални актьори. След това дойдох в Сатиричния театър. В София съм играла в Народния театър, в Сфумато, „Сълза и смях” и в много други. Това е пътят ми, това е началото.“ – разказва актрисата в интервю за столичен вестник.

Нейните изяви на пазарджишка сцена са от 1982 до 1985 г., до днес обаче тя продължава да играе тук в гостуващи постановки. Не веднъж е споделяла, че Пазарджик има великолепна театрална публика.

Д-р Хинова (Десислава Бакърджиева) от сериала е позната на Пазарджик и като водеща на церемонията по връчването на наградите на културните дейци и учителите в навечерието на 24 май 2016 г., точно тогава общината присъди Наградата за цялостно творчество на Янина Кашева. По същия повод в града ни е идвала и друга звезда от „Откраднат живот“ – Ернестина Шинова.

Не можем да се оплачем от внимание и към епизодичните роли в медицинската сага, където в ролята на пациенти в болница „Свети Кирил“ видяхме актьорите Александър Пасков и Александър Братоев.

Сериалът е успешен твърдят от НОВА ТВ, но пък за съжаление няма, с какво да го сравним, тъй като е първият български на тази тема. Ако обърнем поглед към образците в света, за съжаление не можем да кажем, че е толкова добър, колкото е „Спешно отделение“, „Анатомията на Грей“ и дори старата соцкласика „Болница на края на града“.

Но пък „Откраднат живот“ има шанса да се променя. Може би един от проблемите, който трябва да решат сценаристите е да създадат трайна сюжетна линия и устойчиви характери на героите си. От видяното до тук става ясно, че всеки образ е само щрихиран, без грам идея как да се развие впоследствие и защо изобщо присъства в сериала.

Това се споделя и от най-върлите фенове на лентата, които дискутират положителните и отрицателните страни на филма във фен-страницата на „Откраднат живот“. Въпроси има почти за всеки от героите, но напоследък на дневен ред е д-р Лора Хинова, която се държи неадекватно в този сезон и образът ѝ изобщо не кореспондира с това, което вече имаме като възприятие за нея от предишните сезони. Още по-неуравновесен е образът на Теодора Кулева, която изпълнява ролята на д-р Албена Войнова.

И тъй като актьорите в сериала са на ниво, остава пак да насочим фокуса към сценаристите, не са обмислили детайлите и начините, по които да направят съпричастни зрителите на идеите си, а това може да стане само чрез диалога, който чуваме от екрана.

„В предишните сезони сякаш имаше повече болница, а сега ни занимават само с връзките на лекари с медицински сестри, на лекари с лекарки и ако наистина това е състоянието на здравеопазването в България, жална ни майка.“ – пише друга почитателка на филма, която е недоволна и от това, че лекарите клюкарстват в операционната.

Хубав или лош е сериалът, това ще стане ясно след време, но е факт, че се приема с радост от българската публика, която обръгна на латиносериали и турски истории. Да забавляваш публиката, като част от нея е с по-високо IQ от това на сценарния екип е доста трудна мисия.

Може би заради това самите лекари не са съгласни с голяма част от показаното на екрана, а други откровено си казват, че не го гледат, защото го намират за глупав.

Но всеки се учи докато е жив, сценаристите – също.