* Снимка: Никола Колев

В неделя преминаваме от лятното към зимното часово време и ще спечелим час повече сън. На 28 октомври, в 4 ч. сутринта, връщаме стрелките на часовниците с един час назад.

Това обаче ще се отрази на разписанието на 13 пътнически влака. При преминаването от лятно към зимно часово време е необходимо някои от тях да престоят в различни железопътни гари в нощта между 27 октомври и 28 октомври. Това се налага, за да не бъде нарушен графикът за движение.

Влияе ли действително на организма изкуственото преминаване от едно в друго часово време или само си внушаваме, че не ни се отразява добре? Преходът към зимно часово време не е толкова опасен за естествения биоритъм, както този към летния часовник, твърдят специалистите по хронобиология. Все пак през есента минаваме към нормалното астрономическо време. Организмът обаче не е съвсем безразличен към превъртането на стрелките дори и по това време на годината, тъй като се предизвиква т.нар. времеви стрес – състояние, което изисква привикване и адаптация.

Именно поради него част от хората се оплакват от угнетено настроение, главоболие, обостряне на хронични заболявания и играене на кръвното налягане. Спазването на следните 5 правила, облекчава времевия стрес:

1. Променете графика си така, че в следващите две седмици да не планирате никакви свръхважни задачи и мероприятия с тежки физически натоварвания.

2. Периодът за адаптация към новото часово време трае от 10 до 14 дни. Още от събота, 27 октомври до понеделник, 29 октомври се постарайте да спите с час повече: ставайте по зимния часовник, но лягайте по лятното време.

3. Започнете да пиете витаминен комплекс, съдържащ витамините от група В, С, фолиева киселина, а също и магнезий, селен и летицин.

4. Увеличете умерената физическа активност – кратки разходки вечер ще ви помогнат да се отпуснете и да възстановите нормалния си сън.

5. Повече приятни преживявания, срещи и разговори с приятели и роднини са истинско лекарство за психиката. Общуването помага да се разреди чувството за тревожност.