Биографичният филм за дядо  Добри “The Silent Angel“ ще бъде представен пред българската публика с официална премиера на 18 декември в зала 1 на НДК. Филмът е българо-немска копродукция. Идеята за лентата е на немската продуцентка Уте Еренберг. Сниман е в общо пет държави: България, СAЩ, Германия, Италия и Ватикана.

„Започнахме този проект в края на 2014 г. Работата по филма беше наистина продължителна. В самото начало планирахме само кратка версия. Защото дядо Добри не обичаше медийната изява и упорито се опитваше да стои извън полезрението на обективите. Не крия, че това ни направи леко несигурни, от гледна точка на това, какъв точно филм ще успеем да пресъздадем. С времето, обаче някак си успяхме да спечелим доверието му и нещата се промениха. В процеса на работата ни по филма, историите около дядо Добри изплуваха една след друга. И повярвайте ми, неговият живот е истинска палитра от житейски събития и истории. Главната е любовта и себеотдадеността му към Бог“, разказва Неди Джон Крос.

Той споделя, че е във филма е отделил специално място на България.

„Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата ѝ светлина, тази която в повечето случаи остава скрита. Всъщност ние сме велик народ с вековна история. Имаме изключително  талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа… Той е символ на доброто, милосърдието и смирението.  Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него“, посочва Крос.

Специално място в саундтрака на филма заемат някои от обработките на фолклорни песни на Ку-Ку Бенд. Музиканти от групата ще вземат участие и на премиерата на филма пред българските зрители и така ще подсилят неговите внушения с изпълнения на живо. Филмът няма комерсиална насоченост, той има само една единствена цел и тя е да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота.

„Дядо Добри от Байлово, беше истинско чудо тук на земята. Надявам се и вярвам, че в най- скоро време той ще бъде канонизиран светец. Лично за мен, той и приживе беше такъв.  Искам да благодаря на Слави Трифонов и екипа му, които застанаха зад тази благородна кауза и ни оказаха пълна и безкористна подкрепа. За което сме изключително признателни‘‘, споделя Крос. 

Билетите за филма са в продажба в билетен център НДК и онлайн.

Припомняме, че главният герой на лентата дядо Добри, почина на 103 години, през февруари. Възрастният мъж се прочу преди няколко години с щедрите си дарения за храм-паметника „Св. Александър Невски”. Наричаха го „Тихият ангел“ и „Светецът от Байлово“. Дядо Добри бе роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното.

През 2015 г. пазарджиклията Неди Джон Крос направи филм за живота на дядо Добри, когото нарече „Тихият ангел“.