Архирейска света литургия бе отслужена днес в храма „Свети Димитър“ в брациговското село Исперихово, тя бе оглавена от владиката Николай, който донесе в селото и светите мощи на Лука Войно-Ясенецки. По време на службата беше осветена и иконата на Св. Лука. Свети Димитър е избран и за покровител на селото, което днес провежда и традиционния си събор.

Вярващи и свещеници от цялата епархия уважиха поканата на църковното настоятелство и присъстваха на тържественото богослужение. Сред гостите бяха и Кметът на Община Брацигово Петко Петков, председателят на Общинския съвет Надежда Казакова, общински съветници, кметове на кметства.

Кметът на селото Петър Георгиев поздрави жителите и гостите на селото като пожела на всички здраве и благополучие. Поздрав отправи и Кметът на Община Брацигово Петко Петков, който пожела на всички да бъдат здрави и все така да поддържат традицията. В храма бе раздаден рибен курбан на миряните. За доброто настроение на жителите и гостите на селото кметството бе подготвило  богата празнична програма.

26исперихово - църква

Православната църква е построена през 1925 г. и носи името „Св. вкмч. Димитър”. На територията на селото се отглеждат и преработват екологично чисти билки от фирма „Балкан Биохерб”. В околностите на селото са проведени археологически проучвания на тракийски надгробни могили и са открити множество златни накити, бронзови легени, фрагментирана бронзова гривна, бронзови фибули, бронзова плоскодънна амфора, Терекотова статуетка на Афродита от тризна и др.

Разкопките направени през 1951-1952 г. в местността „Клис тепе” разкриват разрушени зидове на архитектурен комплекс от постройки, в който централно място заема еднокорабна християнска църква с дължина 23.60 м.

Тук е намерена плоча на Тракийски конник. Проучвания установяват, че под китното Испериховско поле съществува истински подземен язовир, чийто води излизат при известния карстов извор с. Триводици.

26петко-исперихово1

Селото заема централно място сред огромна котловина, през която протича р. Стара река.

Към момента населението е 2064 жители, които се препитават предимно със зеленчукопроизводство, овощарство, лозарство и животновъдство. Първото училище е отворило врати през 1896 г. и днес носи името ОУ”Христо Ботев”. Селото разполага и с Обединено детско заведение. Читалището е създадено през 1929 г. и до днес то е основно културно средище.