Семейство Баневи са арустувани днес в Париж, с европейска заповед за арест издадена от българските служби. Това е станало с акция на парижката полиция, припомняме, че днес Спецпрокуратурата се зае с тяхното предприятие „Полимери“ АД. Междувременно Софийска градска прокуратура обвини Иво Прокопиев за пране на пари.

Прокуратурата провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, Сеново.

В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне, съобщиха от обвинението. На 23 април тази година е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ заедно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК – пране на пари, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин 98“ АД, на регистрирано на 20 декември 2012 г. в местния съд в Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД.

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД – Константин Ненов и Иван Ненков. Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение: „Подписка“.