На днешния 30 октомври православната църква отбелязва деня на светите мъченици Зиновий и сестра му Зиновия. Двамата живели в трети век и прекарали живота си в гр. Егей,  Киликийска област. Родителите им били благочестиви хора. Възпитали ги в християнската вяра, но рано останали сираци. В милостини към бедните хора и в свят живот преминала младостта им.

Зиновий получил от Бога дар на чудотворство – лекувал болни чрез молитва и възлагане на ръце. Скоро неговата образованост, чудесата и добродетелите му го прославили из цялата област. По време на Диоклетиановото гонение императорският сановник Лисий отишъл в гр. Егей, за да склони християните да се отрекат от вярата си. Братята Клавдий, Астерий, Неон и сестра им Теонила пострадали мъченически за Христа. Идвал ред на Зиновий и Зиновия. Те категорично отказали да се отрекат от вярата си, въпреки множеството мъчения, на които били подложени. По заповед на разярения римски сановник мъчениците били снети от одъра и хвърлени в котел с кипящ катран. Те и тук  останали невредими и пеели хвалебна песен на Бога. Осъдени били на смърт. Мъчениците с радост тръгнали към мястото, където щели да бъдат умъртвени. По пътя мълвели молитвено:

– Благодарим ти, Господи, загдето ни удостои да се подвизаваме с добър подвиг, пътя да свършим, вярата да запазим. Направи ни участници в Твоята слава и ни причисли към ония, които са благоприятни на Тебе, понеже Ти си благ вовеки!

Свещеномъченикът Зиновий и блажената му сестра Зинавия били убити с меч. Глас от небето ги повикал към вечен живот и към нетленни венци. С радост те предали на Бога душите си. Това станало в 285 година.

На днешния ден своя имен ден празнуват носещите имената Зорница, Зорица, Зорка и Зоран