Уникална природа, кристално чист въздух, приятни и добронамерени хора, всичко това откри екипът на предаването „Дивата муха“ в Брацигово, Жребичко и Равногор. От красотата и необятността на Родопите в тази им част бе изцяло обсебен и водещият Оги Начев. Той сладкодумно представи всяко от местата, до които се докосна, а за любопитните да опитат местно ястие също имаше награда. Стара рецепта, която в Равногор се помни от поколения. Тя бе нагледно представена от една от участничките в местната фолклорна група „Равногорски бисери“ – баба Елена.

„Това е много старо ядене, което навремето ми приготвяше моята баба, тук го наричат „Сюнюдме“, а също и „Бял мъж“, за да си го приготвите ви трябва масло и бяло краве сирене. – разказва равногорката, като не пропуска да вметне, че животът на днешните българи е много по-добър от някогашния. Едно време беше толкова трудно, за да идеш до нивата ни, трябваше да изминеш пеша три часа път, детето заденато в цедилката на гърба и майката докато ходи, ще плете, че трябва мъжа ѝ да има шушони за зимата. Ако на днешните млади им се налага да правят това, не знам дали ще могат“. И докато разправя „Белият мъж“ вече е готов. Според баба Елена, ястието се консумира с бяло вино, но и с червеното пак ще добре. Самото приготвяне отнема само няколко минути, около 100 гр. маслото се слага в нагорещен тиган и се чака да се позапържи, щом започне леко да кафевее се сипва натрошено сирене, което се бърка в маслото докато се разпадне, трябва да стане на конци, ако е хубаво сиренето, като стане на каша е готово.

Освен баба Елена, ще видите и Калинка Щърбева, както и Петър Казаков. Местният храм, „Равногорски бисери“, ще се разтъпчете до Атолука и най-интересната високопланинска куполна гробница.

Равногор предлага изключително добри условия за туризъм, можете да тръгнете към параклиса Свети Илия, има специална пътека по нея няма да сетите умора, добавя водещият Оги Начев и допълва, че по пътеката има толкова много пейки, че човек винаги може да поседне и да си почине. Мястото не е случайно, някога тук е имало голям манастир, който бил опожарен от турците. Не по-малко впечатляващи са гледките от връх Света Неделя, а също и Гарвановата скала. За Бековите скали сме ви разказвали многократно, а също и за Червената скала.

Как се приготвя храна на тикла, какво още ще ви впечатли в този край? Отговорите са заснети на лентата, а предаването може да гледате – ТУК