Край на „крадливата стабилност“ на правителството „Борисов 3“ предначерта лидерът на ДСБ – ген. Атанас Атанасов днес на пресконференция в Пазарджик.

Той и водачите на „Да, България!“ и „Зелените“ – Христо Иванов и Борислав Сандов се събраха в областния град, за да открият първия в страната съвместен офис на коалицията „Демократична България“. Той се намира на бул. „Александър Стамболийски“ и вече е отворен за гражданите, които споделят идеите на дясната общност.

Според ген. Атанасов „моделът Борисов“ е готов да се срине, тъй като пределът на търпението на хората вече е настъпил и това се доказва от неспирните протести. По време на управлението на Бойко Борисов е настъпило „пълно обезличаване на институциите, които работят само, за да изпълняват волята на вожда“. В страната има народно събрание, но тя се управлява така, както пожелае лидерът на ГЕРБ. Въпреки суперлативите в доклада на Юнкер, България си остава на едно от последните места в ЕС по свобода на словото, а влошената медийна среда благоприятства обслужването на властта и славославенето на нейните „постижения“.

Ген. Атанасов твърди, че шумните акции срещу олигарсите са акт на саморазправа с хора, които не са в обкръжението на ГЕРБ и Борисов, и не спазват техните правила. Да чакаме скоро хотел „Маринела“ да се прекръсти на хотел „Цветелина“.

Според Борислав Сандов с политиката, на която сега сме свидетели България ще бъде винаги в периферията на ЕС, тъй като с доклада Юнкер се дава заявка за ново разпределение на държавите в Съюза, които от следващата година ще се движат на две скорости и ние ще наследим по-ниската, явно показвайки, че не желаем да се променим. Единствената цел на Борисов в момента е да запази политическия баланс и да се закрепи на власт с целта на всичко.

„ГЕРБ няма визия за развитието на страната, при тях няма идеи, защото те откраднаха в началото нашите, а от няколко години насам изобщо не можем да намерим идеология в ГЕРБ“ – заяви Сандов. Според него България е изцяло неадекватна на нещата, които се случват в Европейски и Световен план. Икономистите предричат нова световна финансова криза, която ще засегне много сериозно и България. С политиката на Правителството за увеличение на такси и данъци, хората ще бъдат пряко засегнати от предстоящите катаклизми, смята Сандов.

Христо Иванов заяви, че сме свидетели на „третото самосваляне“ на Борисов. Изявата му от тази сутрин лидерът на „Да, България!“ окачестви като проява на „евтин пиар, пред контролирани медии, като единствената му цел е да успокои олигархията и задкулисието, че за тях няма нищо да се промени“.

Иванов предрече крах на част от българските банки, тъй като сред тях също имало „гнили ябълки“, проблеми ще има и в застраховането, а хората тепърва ще излязат на улиците заради това. Цените на горивата започнаха да падат, но това се случва, защото съществува връзка между Бойко Борисов и лидерите на „Лукойл“. В момента страната е в състояние на неуправляемост и дълбока корупция.

Това, което може да се случи след предварителни парламентарни избори е да се избере „Борисов 4“, правителство, в което Бойко Борисов ще изпълнява функцията на Орешарски, или да се избере някой, който ще отнесе негативите на това тоталитарно управление, което ще даде шанс на Борисов отново да се върне в политиката на бял кон.

„Ние не искаме нито единия, нито другия вариант, заяви Иванов. Тук сме защото нашата работа сред хората сега започва, в момента сме свидетели на пълното разместване на електоралните пластове. Това означава, че ако още хора ни повярват и поискат ние да ги представяме в Парламента, имаме шанс да променим нещата тотално. Точно от това се нуждае в момента страната и народът ни“ – каза Иванов.

В „Демократична България“ цари единомислие и високо доверие между отделните партии, ние искаме да изградим своя дом, в който ще се живее със съгласие. Дали сме всички отговори, които хората имат към нас, още преди година поискахме оставката на това правителство. Ние искаме място в „ядрото на Европа“, а не в периферията. Ако продължим по същия начин, това означава да се примирим с това, че ще получаваме по-малко средства от ЕС, защото точно това се очаква да се случи след избора на новите евродепутати. Стремим се да създадем нов модел на електоралната картина и той е „Не с кого, а за какво?“

Утре „Демократична България“ ще внесе Законопроект за горивата в деловодството на Народното събрание. Чрез него десните ще поискат пълна структурна промяна при контрола и продажбите на горивата. „Ние гледаме на хората като на политически капитал, а не като на „човешки материал“ – допълни Иванов.

Цялата пресконференция – ТУК