На 18 ноември, неделя, ще отдадем почит на загиналите в резултат на пътно – транспортни произшествия.

От октомври 2005 г. Генералната асамблея на ООН призовава правителствата по света всяка година да отбелязват третата неделя от месец ноември като Световен ден в памет на жертвите от катастрофи по пътищата. От БЧК призовават гражданите да отдадат почит към жертвите на войната на пътя точно в 19.00 ч. в неделя, като запалят свещ пред прозореца си.

В България от тях загиват предимно младежи, а през годините над 1400 деца са намерили смъртта си на пътя. Статистиката сочи, че именно високата скорост е една от главните причини да гинем на пътя. Не отстъпват и употребата на алкохол със сядане зад волана, липсата на предпазни колани и отсъствието на адекватна реакция на водача. В България до момента със 100 по-малко са загиналите на пътя от началото на годината, показват данните. Това се дължи на повечето поставени видеокамери, както и на повишаването на глобите в Закона за движение по пътищата.

Да се вгледаме в себе си, в хората около нас, да се вгледаме в поведението си като пешеходци, водачи и пътници и да помислим за най-уязвимите социални групи:  децата, с повишаване на познанията и уменията на техните родители – за опазване  на децата от опасностите в движението по пътищата, на болните – в тяхната физическа и умствена безпомощност, на възрастните хора – в тяхната самота. Необходима ни е отговорна гражданска позиция и непримиримост, когато можем да реагираме при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, на управлението на МПС от неправоспособни водачи и лишени от правоуправление на МПС, независимо дали това са най – близките ни хора, нашите приятели, нашите роднини, нашите семейства.

Да бъдем по-толерантни, по- учтиви, и по-непримирими.

Наша е споделената отговорност и възможността част от пътните инциденти да могат да бъдат предотвратени.