„Има обвинени висши политици, ще има още обвинени висши политици, но постановяването на присъдите не е правомощие на прокуратурата. Не мисля, че мандатът на главния прокурор трябва да се мери с това кои или колко висши фигури са били обвинени, а колко от тях били обвинени на базата на истински, стабилни доказателства и естествено за колко от тях обвинението е издържало в съда. Което също е критерий за нашата работа“, коментира Цацаров, който гостува снощи в Шоуто на Слави.

Той бе вторият гост поканен на диванчето, след като в сряда – вечер там на въпроси на зрители отговаряше премиерът Бойко Борисов.

В отговор на зрителски въпрос Сотир Цацаров заяви, че Прокуратурата ще стартира проверка на министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с жилището, в което живее.

Според сигнал министърът на финансите Владислав Горанов живее в апартамент 180 кв. м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен, като цената на наема за шест години е над 250 хил. евро. На въпрос защо прокуратурата не разследва това, Цацаров отговори, че съобщените факти заслужават съответната проверка.

„Не съм слушал интервютата на министъра на финансите, но на базата на това, което прочетохте току-що, такава проверка ще стартира“, заяви той.

Във връзка с темата за бившия кмет на кв. „Младост“ Десислава Иванчева, Цацаров обясни, че условията, в които тя е пребивавала в следствения арест, а след това и в затвора в Сливен не се различават от условията, в които пребивава всеки друг, задържан под стража.

По повод разследването на „Джи Пи Груп“, главният прокурор посочи, че то е в начална фаза. „И едва ли ще се изчерпи с двамата обвиняеми. Ако проблемът е кои са те, още утре прокуратурата ще ги съобщи поименно“, заяви Цацаров.

Той отрече и разследванията на Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков да са свързани с предстоящите избори.

„Една прокурорска проверка стартира, когато има достатъчно годни разработки.“Или тогава, когато на прокуратурата бъдат предоставени данни, годни за образуване на досъдебно производство. А данните по тези три случая са събирани дълго време“, заяви Цацаров. Главният прокурор призна и че няма съществен напредък по разследването на убийството от НАП Иво Стаменов

„По отношение на това убийство са проведени много действия, и с мое участие и това на тогавашния главен секретар, сега министър Младен Маринов“, обясни той. „Разкриването на убийството е работа на МВР. Прокуратурата разследва и обвинява, но не разкрива престъпления“, посочи Сотир Цацаров.

Той отхвърли и възможността длъжността на главния прокурор да е изборна, защото някой ще трябва да плати предизборната кампания.

„Не, не е по-добрият вариант. Ако бъде подложена на избор, някой ще трябва да плати избирателната кампания. Тогава ще стигнем едни механизми, които ще покажат деформации, далеч по-големи от сегашните. Далеч по-големи от например партийната субсидия“.

Цацаров припомни социологическо проучване от последните дни, в което се посочва, че над 80% нямат понятие за работата на съдебната системата и правилата, по които функционира.

„Хората свързват всичките си очаквания за справедливост не с полиция, разследване, дори не със съд. Главният прокурор е фигурата, която концентрира всички очаквания за справедливост, даже ако искате за възмездие. Но главният прокурор не е всесилен, не е магьосник“, заключи Цацаров.

Тази вечер гост в Шоуто на Слави ще бъде омбудсманът Мая Манолова, в понеделник – председателят на народното събрание – Цвета Караянчева.

Цялото предаване със Сотир Цацаров – ТУК