По време на тържественото честване на патронния празник на Софийския университет днес ректорът връчи дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2017 г. до 25 ноември 2018 г., за гордост на Пазарджик сред тях е и възпитаникът на ЕГ „Б.Брехт“, арабистът Симеон Евстатиев.

14moni

Днес той е утвърден арабист и ислямовед, доктор по история, професор по история на арабския свят и исляма в катедра „Арабистика и семитология“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е ръководител на магистърската програма „Близкоизточни изследвания“ и на Университетския център за изследване на религиите. През академичната 2013–2014 г. е гост-професор в Принстънския университет, САЩ, а през 2016–2017 г. работи като асоцииран изследовател към Лайбницовия център за изследване на модерния Ориент (ZMO), Берлин.

Специализирал е в Мадрид (2000) и Будапеща (2005–2006), бил е научен сътрудник в Американския изследователски институт в Истанбул (2012). Член е на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите, Европейската асоциация за близкоизточни изследвания, Германското ориенталистично дружество и Германската асоциация за съвременни изследвания на Близкия изток. Чел е лекции и е участвал в десетки международни форуми в различни страни от Европа и Близкия изток, в Индия и САЩ. Научните му интереси в областта на близкоизточната история и ислямознанието включват отношението между религия и политика и тяхното осмисляне в ислямската теология и право, салафизма и типологията на движенията за възраждане на исляма, религиозната идентичност и проблема за границите, поставяни от вярата. Автор е на десетки студии и научни статии на български, английски и немски език. Съставител, съавтор и автор е на няколко книги, сред които и монографията „Религия и политика в арабския свят. Ислямът в обществото“ (София: Изток-Запад, 2012). Най-новият му труд е „Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата“. Това е и монографията, заради която му е присъдено и профеското звание.

Празничният ден в СУ „Св. Климент Охридски“ започна в Богословския факултет на Алма матер, където в присъствието на патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света литургия, оглавена от Старозагорския митрополит Киприан.

Ректорът и Академичният съвет на Софийския университет поднесоха венец на паметника на св. Климент Охридски.

На тържеството в Аулата присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, зам-председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, представители на Академичния съвет, преподаватели, студенти и гости.