Вътрешното стълбище заема част от пространството на всяка къща, но то може да бъде усвоено по много начини. Всъщност истината е,че има страшно много неизползвано място в почти всеки един дом, дори и обитателите му да твърдят, че всичко е заето и няма място за нищо повече.

Със сигурност една от възможностите с доста голям потенциал е да използвате рационално и частта под стълбището (ако разбира се разполагате със стълбище). Ако винаги се оплаквате, че мястото ви не е достатъчно, трябва ви по-голям апартамент – със сигурност ще се изумите колко много неща могат да се скрият под стълбището. Тази част от интериора е доста често пренебрегвана, но истината е, че дори и да е малка , тя може да ви бъде полезна. Може да се използва за вградени шкафове или чекмеджета, секция, библиотека, малка стаичка или малък домашен офис. Възползвайте се от тази очарователна възможност да превърнете дефекта в ефект, казват интериорните дизайнери. 

Вместо да стои празно, под стълбите можете да направите шкафове или гардероб, където на прибирате дрехите си, в случай, че това е и помещението, което се намира в близост до спалнята ви. 

02стълбище9

Под първите няколко стъпала също бихте могли да поставите чекмеджета, в които да се прибират пантофи и обувки, а също така да съхранявате ботушите през лятото.

Тъй като са нестандартни като вид и размер, может да ги поръчате при майстор, но бихте могли да пробвате и собствената си сръчност. В пазарджишките специализирани магазини вече се продават напълно обработени дъски, от които сами бихте могли да сглобите минигардеробчетата.

Шкафовете могат да послужат не само за облекла, а също така и за съхраняване на хранителни продукти или кухненски съдове.

02стълбище4

Много хора предпочитат да позиционират там направо цялата си кухня. Това е подходящо решение в случай, че кухнята и трапезарията са сляти. Така едновременно с приготвянето на блюдата ще можете да контактувате със семейството или гостите си. 

Мястото под стълбищата е подходящо и за поставянето на хладилник, фризер или шкаф с микровълновафурна, ако има и вода, смело можете да вместите там пералня и съдомиялна машина.

О02стълбище5светлението е съществен елемент от всеки един интериор. Често можете да видите грандиозен полилей да виси от тавана в центъра на всекидневната или изящни подови лампи да осветяват тъмните ъгли.

Значително по-рядко обаче можете да останете впечатлени от умело и стилно решено стълбищно осветление. Освен ако не се намирате в съвременна бизнес сграда, шикозен търговски център или модерна и луксозна вила, на сравнително малко места можете да останете очаровани от стъпала с вградено осветление.

Въпреки че подобна визия трудно би могла да бъде интегрирана във всеки интериор, тя несъмнено прави стълбищата по-атрактивни и по-безопасни в тъмното. А ако там е и вашата кухня, то непременно трябва да отделите специално внимание не само на осветлението, но и на вентилирането на въздушните пространства.

Все пак не трябва да забравяме, че най-вероятно вашите стълбища са и единственият път, по който стигате до спалните помещения и ако миризмата на кухня също се катери нагоре, значи това не е удачно решение.

02стълбище1Отлична идея е и превръщането на подстълбищното пространство в библиотека. Така любимите ви книги винаги ще са под ръка, а освен художествена литература, там бихте могли да съхранявате и научна, ако тя е пряко свързана с работата ви.Може да разположите и малко детско легло или място за гости

02стълбище302стълбище2

В този ред на мисли не е за подценяване и варианта да устроите там своя работен кът.

Така няма да ви се налага да притеснявате околните докато сте заети с работата си, а мястото под стълбището може да се организира перфектно и за работен кът на децата ви, ако са в училищна възраст.

Но в тази връзка отново трябва да помислите за осветлението, то трябва да бъде съобразено с възрастовите особености на децата и възрастните, които ще се възползват от работното място.

Под стълбите може да разположите и малко детско легло или място за гости. Там можете да съхранявате дървата за камината, колекцията си от избрани вина, както и да си направите килер или тоалетна за гости. Вижте тези възможности, които вече са реализирани от други хора.

02стълбище602стълбище702стълбище1202стълбище10