Паметник на военните кореспонденти бе тържествено открит днес в една от алеите на Градската градина в Пазарджик. Монументът е изработен от скулптура Леон Бабачев, изграден е от „Еко Хидро“ и дарители. Той бе открит от кметът Тодор Попов, зам. областният управител Петър Белчев и журналистът Димитър Дамянов, който е председател на инициативния комитет за създаването на паметника.

„Добро изпълнение, добра идея и жест на признателност към хората, които са отразявали тези събития с риск за живота си. Благодарение на тях събитията стават исторически факти. Благодаря на Леон Бабачев за изпълнението, защото това е единственият ни паметник, който и от двете страни има едно и също лице. Трябва да умеем да бъдем признателни и в същото време горди от това, което сме.“ – каза кметът при откриването на паметника.

Десетки граждани се събраха в Градската градина, за да станат свидетели на тържествения момент. Сред тях имаше представители и на Съюза на запасните офицери и сержантите от резерва.

Пазарджик е сред градовете в страната, които могат да се гордеят с имената на десетки свои съграждани, които пребивавайки на фронта са изпращали дописки до местни и централни издания. Макар голяма част от тях да не са били журналисти по професия, са имали чувството за дълг да информират своите сънародници за събитията на фронтовата линия. Сред тях са Теодор Траянов, проф. Иван Батаклиев, Петър Матакиев и много други.

Паметникът се реализира по инициатива на Обществен комитет, в който влизат журналисти, писатели, военни, общественици. Финансиран е по Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014 – 2018 г.), като осигурените средства от Министерство на отбраната са в размер на 5000 лв. Участието на Община Пазарджик в реализирането на проекта е също с 5000 лв.

07паметник07паметник1