Седемдесет и четири годишният Димитър Караколев остава в ареста, заради убийството на 37-годишната Таня Братанова. Както вече ви информирахме злощастният инцидент се случи в нощта на четвърти декември. По време на днешното дело за мярката за неотклонение на обвинения в умишлено убийство Димитър станаха ясни и обстоятелствата довели до гибелта на жената. Тя се запознала с килъра си в неделя, когато събирали кашони от кошовете за смет. Било много студено и мъжът се смилил над нея, прибрал я в дома си на ул. „Цар Самуил“18, за да се сгрее.

През целия ден тя стояла в апартамента му, като вечерта си тръгнала. Появила се отново във вторник надвечер и Димитър отново я пуснал вътре. Всичко било наред до около осем часа, когато жената, за която се твърди, че има психични отклонения взела малка брадвичка и ударила по челото Димитър. Това станало в резултат на опита му да я накара да си тръгне, защото искал да си ляга. Жената заявила, че няма да го направи. След като го ударила, той ѝ казал, че трябва да я води в полицията. Тя обаче била категорична, че няма да тръгне. Тогава  той заявил, че сам ще отиде и ще доведе полицаи, Таня казала, че няма да стои да чака полицията, но пак не си тръгнала.

По челото на Димитър текла кръв. За да не избяга Таня той решил да я върже. Най-напред вързал ръцете ѝ със стар чаршаф, но тъй като се боял, че тя ще излезе от сградата, я вързал и с връзки за обувки, които изнамерил някъде по дома си, но този път за врата. През цялото време Таня се въртяла. По думите на обвиняемия, когато той тръгвал към полицията тя плачела и нареждала, че няма да се предаде в полицията. Когато стигнал до сградата на Районното бил посрещнат от дежурния полицай, с няколко думи Димитър казал какво е станало и поискал с него да тръгне полицай. До пристигането на дежурната автопатрулка обаче минал повече от час, когато придружен от двама полицаи мъжът стигнал до стълбището жената вече била удушена.

Полицаите констатирали смъртта ѝ, извикали и екип на Спешна помощ, който само установил кончината на Таня, а тялото ѝ било откарано за аутопсия.

Днес пред съдебната зала бе майка ѝ, която налетя да се саморазправя с Димитър, тя бе изведена от съдебната сграда от охранителна полиция. Прокурор Димитрия Ганчева поиска мярка задържане под стража за Димитър, като заяви, че убийството на жената е умишлено, а той има опасност да се укрие, тъй като живее сам и няма близки. Домашен арест пък поиска адвокат Главчев, който заяви, че Димитър страда от глаукома и стореното от него не може да се квалифицира като умишлено престъпление, той по-скоро е действал за самозащита и не е очаквал, че жената наистина ще почине.

Обвиняемият подчерта и това, че сам е повикал полиция и единственият му мотив да овърже жената е, че го било страх, че тя ще избяга и той няма да може да покаже на полицията кой го е ударил в главата.

В миналото си той е бил осъждан и ефективно е излежал присъда от една година заради деяние по чл. 150 от НК, което е изнасилване. Това бе взето предвид от съдия Коста Стоянов, който заяви, че намира действията на Димитър за умишлени, тъй като ако Таня не е била вързана е могла да си тръгне, това всъщност е искал и самият Димитър. За това престъпление предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Съдът счете, че е налице обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил вмененото му деяние при евентуален умисъл и че е налице реална опасност да извърши друго престъпление. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок. Делото е насрочено за 13 декември 2018 год. от 10,30 ч.