Православната църква почита днес паметта на свети Спиридон, чудотворец. Епископът Тримитунтски е един от великите светци на IV век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал е в първия вселенски събор в Никея. Изхранвал е сиромаси и бедняци, и е приемал много странници в дома си.

Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, за да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата й, която помага и закриля. Житието му разказва, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки, екземи и в негова чест се месят колаци – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. Не само болести лекувал, но и при суша дъжд измолвал, при киша спирал валежа, поради което го почитали и бедни, и богати. Според народното поверие каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какво ще бъдат месеците, които идват.