12отец

Според статистиките за една година губим над хиляда жители на областта. Връщаме ви към началото на годината, за да си припомним кои са хората с обществена значимост, с които завинаги се сбогувахме през тази година.

На 11 януари ни напусна игуменът на Калугеровския манастир „Св.Никола“ отец Стоян Манолов, това се случи след кратко боледуване, поклонението на свещеника се състоя в Панагюрище, където той дълго време е работил в църквата „Свети Георги“, а по-късно той бе погребан в родния град Ветрен.

В първия ден на февруари почина адвокат Ждан Хаджийски. Преди да стане член на Адвокатската колегия, той е бил дългогодишен преподавател в някогашното Средно полицейско училище в областния град.

На 13 февруари на 103 години почина дядо Добри. Възрастният мъж се прочу преди няколко години с щедрите си дарения за храм-паметника „Св. Александър Невски”. Наричаха го „Тихият ангел“ и „Светецът от Байлово“. Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. През 2015 г. пазарджиклията Неди Джон Крос направи филм за живота на дядо Добри, когото нарече „Тихият ангел“, филмът получи своята премиера на 18 декември в НДК.

На 4 март загубихме Петър Гелин. Нелеп инцидент отне талантливия журналист, краевед, поет, писател, автор на 35 книги, отдаден на родния край. Ракитовци ще го запомнят като пламенен родолюбец, човек с голямо сърце и талант.

На 15 март на 56-годишина възраст почина управителят на ДКЦ и МБАЛ „Здраве“ – гр. Велинград д-р Георги Дошев. Той е роден във Велинград на 25 юли 1962 година. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1988 година.  През 1995 година специализира Нервни болести. От ноември 1999 г. е ръководител на ДКЦ 1 във Велинград, а от 5 юни 2008 г. до кончината си е управител на МБАЛ „Здраве“.

На 19 март почина общинският съветник от ОбС – Септември – Кирил Кузев.

На 9 април, на близо 103 години почина един от столетниците в областта, Никола Зънгаров и беше най- възрастният жител в с. Равногор , а може би и в Община Брацигово.

15никола зънгаров

Столетникът Никола Зънгаров от Равногор навърши 102 години на 10 юли 2017 г. Историята му е достойна за роман и не случайно преди две години той бе гост в предаването на Мира Добрева по БНТ. Журналистката е била поканена да разкаже за забележителния човек от Соня Казакова, която е сред организаторите и инициаторите за провеждането на Гайдарското надсвирване в Равногор. Никола Зънгаров е единственият човек в България, който педантично си е водил дневник, в който е отбелязвал най-важното събитие за селото и страната, като е правил това в продължение на осемдесет години. Вътре ще откриете, кога е избягала котката му, кога се е „възцарил“ Тодор Живков, кога е паднал от власт. Кога е катастрофирала Паша Христова и кога се е развела Лили Иванова. Ето такива неща си е записвал дядо Никола, а най-новото попълнение в дневника му бе четвъртото гайдарско надсвирване в Равногор, което се състоя навръх рождения му ден, миналата година. От тази дата има и снимка с Валя Балканска.

Животът не е бил милостив към Никола, заради войните в началото на миналия век той губи баща си и неволно става мъжът в семейството, което трябва да отгледа по-малките му три сестри. Трудът и желанието да се справи с всяка трудност го крепят през годините. Въпреки че от много време насам бе загубил съпругата си Йорданка, синовете си Стефан и Георги, дядо Никола никога не е губил кураж, той разчиташе предимно на малката си снаха Людмила и внукът си Николай, които се грижеха за него.

На 30 април почина бившият кмет на Брацигово – Васил Гюлеметов. Той издъхна на 72-годишна възраст в пловдивска клиника след  продължително боледуване. Васил Гюлеметов бе кмет на община Брацигово в продължение на два мандата 2007-2015 г.

На 15 юни, след дълго и мъчително боледуване днес е починал един от основателите на МБАЛ „Ескулап“ в Пазарджик – д-р Емил Тричков. Той бе специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.

На 17 юли се сбогувахме с Росица Гигова,  двадесет години от своя живот тя отдаде, работейки като главен библиотекар в отдел „Краезнание” в Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев”-Пазарджик.

На втори август Брацигово загуби своя съгражданин Тони Георгиев.

На 7 август след дълго и мъчително боледуване ни напусна Росица Дошкова, собственик на магазини за дрехи и обувки в Пазарджик.

На 17 август от този свят си тръгна и адвокат Йордан Димитров, член на пазарджишката Адвокатска колегия, бивш председател на РИК, ексобщински съветник от БСП, дългогодишен служител на МВР. Съпруг, баща и дядо.

На 26 август почина почетният гражданин на Пазарджик и роден тук – Никола Манев.

26манев

Това стана два дни преди той да навърши 78 г. Според близките му Манев не се почувствал добре и тръгнал към болницата, там е получил мозъчен инсулт и вчера вечерта е починал. Той ще бъде погребан в България. Никола Манев е роден в Пазарджик, но по-късно семейството му се мести в Чирпан. Повече от 50 години той живее и твори в Париж, пристига там след спечелен конкурс и учи живопис във френската Академия по изящни изкуства, но никога не е прекъсвал българския си корен. Тази съдбовна връзка, оплождаща забележителното му творчество, е причината да бъде посрещан и приеман радушно по българските земи. Пазарджик е вторият български град след Чирпан, който разполага със своя собствена колекция от творбите на Манев. Тя е експонирана в сградата на ДКТ „К.Величков“. В последните години от живота си Манев направи и множество изложби в частна галерия „Боев“ в Пазарджик. Никола Манев е и почетен гражданин на родния си град.

18дочка върбева

На 18 септември над сто представители на адвокатската колегия, много магистрати изпратиха  до вечното ѝ жилище съдия Дочка Илиева – Върбева. Тя почина след дълго и мъчително боледуване.

Кариерата ѝ стартира като съдия и в Пазарджик, тя достига до  изпълняващ длъжността председател на Окръжен съд – Пазарджик, а през 2004 г. тя преминава на работа в Апелативен съд в Пловдив, където преди три години е избрана за зам.-председател на УС на Българска съдийска асоциация.

Съдия Дочка Върбева от Апелативния съд в Пловдив получи наградата „Съдия на годината“ за 2015 г. в годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината”.

На осми ноември в Пещера почина Стойка Цвеева. Тя бе секретар на общината, председател на Общински съвет и директор на дирекция Административно правно обслужване, както и началник на кабинета на няколко кмета. След което работи в Регионалния инспекторат на образованието в Пазарджик и училище „Св. Климент Охридски“ в Пещера.

На 17 декември загубихме и учителката от СУ“Г.Бенковски“ в Пазарджик – Мария Манева. 

13марио шкодров

На 13 декември научихме, че двадесет и седем годишният лекар от Александровска болница Марио Шкодров е загинал от измръзване в Стара планина. Младият мъж изчезна на десети декември, когато към 16 ч. започва своя преход в дебрите на планината. Въпреки предупреждението на хижаря от „Добрила“, той решава да направи тежък преход и не се завръща. От тогава е в неизвестност, бил е открит мъртъв. В нощта на изчезването му температурите в планината са били доста под нулата, а екипировката на Марио не е била напълно подходяща за условията на зимен преход. След двудневно издирване тялото му бе открито в прегръдките на Балкана.

Д-р Шкодров е роден в Септември, той е възпитаник на местното средно училище „Христо Ботев“, кръгъл сирак е и със собствени уилия и труд е успял да завърши медицина, като след това започва работа в Александровска болница в столицата. Той е бил стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех” в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент.

Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация „Направи добро – Александровска“ и партньори. От тази година младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“. На негово име вече е учредена стипендия за даровити млади студенти. Възможно е и централният градски площад в родния му град да започне да се нарича д-р Марио Шкодров.

На Коледа издъхна друг всеобщ любимец – д-р Ленко Щерев. Д-р Щерев беше част от екипа на АГО в пазарджишката болница. Той има над тридесет години стаж в болниците на Пазарджик и Белово.