Едно от най-добрите кафенета в Лондон, което има и социална кауза, се държи от българин. И британски, и български медии писаха за това кафене и привлякоха вниманието към автора на социалния проект Илиян Кузманов. В навечерието на празниците кафето му е било отнето и на негово място вече работи друг човек, разказа той пред БНР.

„Искаха да купят бизнеса, година и половина назад започнаха всички тези неща. Появиха се някакви купувачи. Имаше доста проблеми. В същото време трябваше да пътувам. В един момент ми се наложи да се върна в Лондон и намерих една компания, която реално беше сключила договор с човека, който бях оставил да менажира кафето. Най-интересно е чисто юридически как всичко това е минало“.

Кафенето е пълно с книги, вътре има пиано и други инструменти. Хора, които нямат възможност, може да си сипят безплатно кафе, чай, както и да си хапнат бисквитки. Пред вратата винаги има и храна за домашни любимци, разказа Илиян. Повечето от бездомните хора, които идвали в неговото заведение били с куче, което споделяло съдбата им на бездомници.

С Илиян Кузманов ви срещнахме още преди две години, спомнете си разказът за неговото заведение – ТУК, а освен това Илиян обича и да пътува, разказът му – ТУК

В момента той обмисля да създаде подобно заведение в Пазарджик, вече е получил подкрепата на местната власт в лицето на кмета на града Тодор Попов.