В студените зимни дни заниманията у дома се налагат от само себе си. И това е прекрано, защото семейството има време за разговори, четене на книги, гледане на филми и всички останали любими занимания. Много от домакините обичат сами да си шият дрехи, пердета, а защо не и шалтета за леглата, а защо не и постелка за игра на децата в градината? Това изглежда сложно само на пръв поглед.

За да създадете нещо наистина уникално и практично, първо трябва да изберете материите, с които ще работите. Почти всеки дом има в дрешника стари завеси, чаршафи, покривки или парчета от плат останали от предишни дейности свързани с шев и кройка. Ако и у вас се намират подобни неща, сега е времето да ги измъкнете и разгледате внимателно. Ако можете да комбинирате цветово някои от тях, които с общата си площ ще докарат големината на завивката или възглавницата, които искате – значи работата е наполовина свършена.

Опитът сочи, че в най-голямо количество, в гардеробите откриваме джинсови панталони, поли и елечета. Някои от тях никога вече няма да облечем, защото: а) сме по-дебели отколкото, когато ги купихме,  б) децата са пораснали,  в) имат непочистваемо леке, но са „почти нови“ и ви е жал да ги изхвърлите, г) демоде са. Те могат да ви послужат във вашия първи опит по практически занимания с пачуърк.

Освен, че това може да бъде вашето хоби, то може да се превърне и в доходоносна дейност, особено ако останалите хора харесат вашите произведения. Всичко започва от рязането и с 9 квадратчета, зашити шахматно. Пачуъркът не е като да шиеш дрехи. Хората, които са шили дрехи, имат чувство към детайлите, но има велики куилтъри, които никога през живота си не са шили нещо различно от пачуърк. Пачуъркът е дейност, с която могат да се занимават хора, останали без работа, или си седят в къщи по друга причина.

Освен разноцветни парчета плат, ще трябва да се запасите и с вата, която се поставя между горния пласт и долната част на шалтето. Е, трябва ви и шевна машина, ножици и много ентусиазъм. И за да се вдъхновите вижте следващите снимки.

04пачуърк1 04пачуърк2 04пачуърк3

04пачуърк404пачуърк5 04пачуърк6

 

04пачуърк804пачуърк9 04пачуърк10 04пачуърк-дъска за гладене