Преди да ги изредим, нека да се запознаем с името им – Иван (от старобълг. „Бог е милостив“, от иврит: Божа благодат) е българско мъжко име. Славянска форма на Йоан. Йоан – богопомазан (от ивритското johanan). Това е името на двама от най-важните герои в Новия Завет: Йоан Кръстител и апостол Йоан, брат на апостол Яков, за когото се счита, че е автор на едно от четирите Св. Евангелия. Йоан е най-популярното мъжко име в християнския свят, носено (в различните си варианти) от 23 папи и кралете на Унгария, Полша, Португалия, Франция, Русия, България и други.

Името идва от еврейското име יוחנן (Йоáнан), което е съкратена форма на еврейското име יהוחנן (Йехóанан). Според The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition името означава „Яхве е милостив“. Според Strong’s Concordance – „Яхве се смили“. С разпространение на християнството името преминава в различните езици, като приема различни форми.

И така, кои са най-популярните мъже и жени с това име в областта?

13панайотов

Безспорен фаворит е комисар Иван Панайотов, директор на РДПБЗН-Пазарджик. Той е роден на 07.08.1959 г. в гр.Панагюрище. Завършил е ВСШ „Георги Димитров“-МВР с профил „Противопожарна охрана“. Преминал е през всички изпълнителски и ръководни нива в структурите на ОУПБЗН. От 2000 г. е началник на ОУПБЗН-Пазарджик, а в последствие и директор на РДПБЗН-Пазарджик. За професионализма и постиженията в работата си е награждаван многократно с различни награди от ръководството на МВР и ГДПБЗН. Женен с една дъщеря.

В ОДМВР – Пазарджик днес трябва да почерпи и Иван Дончев, началник на отдел „Охранителна полиция” .

05ваня1

Сред дамите с особен популярност се ползва коафьорката Ваня Иванова, освен, че вече е вписана с рекорд в Книгата на Гинес, тя непрекъснато създава нови каузи, като последната от тях е свързана с организирането на инициатива за засаждане на нови дръвчета в Пазарджик. 

07иван генов

Още от миналото Пазарджик се слави с това, че дава на България множество високо образовани и милеещи за родината си хора. Дипломати от този ранг имаме и днес. Става дума за Иван Генов, той е роден през 1952 година. Завършил е международно право в Киев. Доктор по международно право. Работи като дипломат в Москва. Депутат в 7 ВНС, 36, 37 и 38 НС. Автор на над 200 научни и политически статии, както и 3 монографии. Председател на политическа партия „Българската левица”. Преди няколко месеца той се завърна от Астана, където в продължение на четири години бе зам.- посланик.

07колчаков

Не по-малко популярен е и друг пазарджиклия – д-р Иван Колчаков, той премина през множество метаморфози – създател на болница „Ескулап“, регионален лидер на СДС, кмет на Пазарджик, а в момента шеф на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в „Софиямед“. Миналата година той стана дядо след като дъщеря му Таня го дари с внук, когото кръстиха Калоян. Малкият юнак днес също има имен ден.

03тръндеви

Двама именици има в семейство Тръндеви – това са малките спортни надежди на Пазарджик – Йоана и Иван Тръндеви. 

Когато говорим за поезия и проза също имаме с кого да се гордеем – поетите Иван Есенски и Иван Динков. Иван Динков отдавна се е превърнал в емблема на свободомислието.

Иван Динков поема първата си глътка въздух на 26 август 1931 година в с. Смилец, Панагюрско. Страстта му към думите е само още един от аргументите да завърши Юридическия факултут на СУ „Св. Кл. Охридски“.

18динков

Основава издателство „Христо Ботев“. Пише стихове, проза, пиеси. Успява да издаде десет стихосбирки: „Лична карта“ (1960), „На юг от живота“ (1967 – така и недостигнала до читателите), „Епопея на незабравимите“ (1963, 1968, 1973), „Антикварни стихотворения“ (1977), „Признания пред Белла Цонева“ (1988), „Маски“ (1989), „Урна“ (1996), „Дневник“ (1997), „Спазми от отечеството“ (1999) и последната – „Табакера“ (2003).

В прозата оставя след себе си книгите „Хляб от трохи“ (1970), „Почит към литературата“ (1980, 1998), „Докосвания до България“ (1984), „Навътре в камъка“ (1986), „Живот по памет“ (1996), „Време под линия“ (2001) и др. Автор е на пиесите „Комисия за погребение“ (1990) и „Царски двор“ (2003). Лауреат на Националните награди „П. К. Яворов“, „Иван Вазов“, „Никола Вапцаров“, „Димчо Дебелянов“ (посмъртно), „Пеньо Пенев“, „Иван Николов“, „Златен ланец“ на в. „Труд“. Творчеството му е превеждано и включвано в различни световни антологии. Бил е член на СБП. Умира на 23 януари 2005 година.

На Иван Динков е посветен документалният филм „Навътре в камъка“. В него приятели, колеги и близки споделят спомени и впечатления от поета, дават по-широк, по-истински и по-неподправен поглед над живота и характера му.

Поетът отрано се сблъсква с капризите на смъртта. Той много болезнено преживява ранната загуба на сестра си Мария, а в света едва ли има друг автор, който да е погребал майка си в стихотворение още докато е жива. „Из тъмното докосвам живи и мъртви българи. В един миг извиквам от болка, защото докосвам сестра си Мария. Помня всички подробности по погребението на Мария. Късно през нощта приседнах до малката могила, извадих цигара и запуших, загледан в разцъфтелите акации. „Батко – провикна се през студените зими 7-годишната Мария, облечи си палтото, защото мама е далече, а татко е близо“. Снегът, който се сипе по спомена, е виолетов, защото е пролетен. Внезапно от небето, без да отекне гърмеж, върху малкото гробче на Мария падна мъртва яребица. Погледът ми запомни мястото, където падна, но след това се оказа, че мъртвата птица е паднала върху живота ми…“ – пише по късно той. На 23 януари ще отбележим 14 години от смъртта му.

07ivanka-hristova-1

Успешен полет към световните модни сцени днес бележи и друга именица – Иванка Христова. Тя е само на 26 години, но вече има собствен моден бранд. Иванка Христова e от град Пазарджик, живеe в Лондон със семейството си. В момента работи и по собственият си бранд и нова модна линия.

 Колекцията и, вдъхновена от етно мотиви придобива най-много популярност около Graduate Fashion Week, макар че, преди шоуто вече е имала няколко публикации. Graduate Fashion Week увеличава популярността на колекцията и драстично. Отразена е от British Vogue, Vogue Italia, Disorder Magazine, iMute и др.

Въпреки че повече от десет години живее в Лондон, Иванка не забравя своя роден град. За втора поредна година тя взе участие със свое изделие по време на тазгодишния благотворителен бал в подкрепа на майките на деца с увреждания „Изгряващи надежди“. Нейното яке предложено на търга бе закупено от друго „златно момиче“ на Пазарджик – Ренета Камберова.

13иванка питрек

С малко тъга си припомняме още една известна Иванка от Пазарджик, тя е Иванка Иванова – Питрек. Почина внезапно и сигурно днес пее в някой ангелски хор, но продължава да подкрепя разпространението и съхранението на българския фолклор, което бе нейна лична мисия в земния ѝ живот.

07ваня кибритова

С много гордост и възхищение трябва да споменем и една истинска възрожденски насторена душа – Ваня Кибритова.

Тя е най-големият познавач и фен на универсалната личност на Константин Величков. И до ден днешен, когато прекрачите прага на къщата – музей на най – прочутия пазарджиклия, Ваня ще ви потопи в неговия живот, в дивната история на отминалото време, в което образованието и знанието са били поставяни на пиедестал.

Ако все още не сте били там, непременно го направете, защото в двора на старовремската къща, времето буквално е спряло и особено напролет, ще усетите истинският дъх на Пазарджик, от моментите на неговото възраждане и превръщането му в център на новото просвещение и възход.

07иванка илинова

Имен ден днес отбелязва и една от топ съдийките на Пазарджик – Иванка Илинова. Тя е възпитаник на ЕГ „Б.Брехт“ в областния град, след това завършва „Право“ в СУ“Св. Климент Охридски“ и от тогава насам е неразделна част от правораздавателната система.

Именици днес са и двама ексобластни управители – Иван Димитров и Иван Аврамов. След като напуснаха обществения пост всеки от тях се зае с друга дейност. Иван Димитров стана омбудсман, като заемаше този пост в продължение на няколко мандата, а днес се занимава с частен бизнес.

Иван Аврамов се върна към основната си дейност – адвокатството. И тъй като името Иван е сред най-разпространените в България, трябва да посочим и това, че с гордост го носят общинският съветник Иван Димитров, както и адвокатската фамилия Лулчеви – баща и син – Иван и Иво. 

Честит да бъде и метрологът Иван Вълков, който е направил и много вдъхновяващи кадри на теснолинейката.  Не трябва да пропускаме и художникът Иво Гълъбов, както и медийният глас на община Пазарджик – Ива Дерменджийска – Забуртова.