Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, в ОДМВР-Пловдив се създава временен оперативен щаб, който да ръководи силите, ангажирани в откриването и планираните инициативи в рамките на  “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. В него участват представители на главните дирекции на МВР, областната и общинска администрация и организации, ангажирани пряко с културните изяви.

С цел недопускане на нарушения и гарантиране на сигурността на присъстващите, за официалната церемония по откриването –  от 11 до 13 януари, е предвиден значителен ресурс от полицейски сили и средства.

В деня на кулминацията на откриващото събитие – 12 януари, събота – организаторите очакват около 30 000 жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабен спектакъл на открита сцена на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. Във връзка с това са предвидени завишени мерки за сигурност, като за охраната на обществения ред са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция “Жандармерия” в ГДНП и подразделенията на “Специализирани полицейски сили” в София и Пловдив.

С преградни съоръжения ще бъде очертан периметърът на масовата проява,  както и на обособените няколко вътрешни зони – за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.

Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната част на града, а на подстъпите към зоните за публиката ще бъдат изградени 23 контролно-пропускателни пункта. На тях ще се извършват щателни проверки  на посетителите и личните им вещи съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицейските служители ще следят стриктно за недопускане на: хора във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им; носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които биха могли да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; внасянето на пиротехнически изделия. За да се избегне затруднението и забавянето на осъществявания контрол на пунктовете е препоръчително хората да не се носят обемисти багажи и ненужни предмети. Нарушители или зрители, които с поведението си пречат за провеждане на събитието, ще бъдат отстранявани незабавно.

При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение.

Определен ангажимент има и наета от организаторите частна охранителна фирма.

Във вътрешните зони доброволци с отличителни знаци ще упътват посетителите, а при възникнала необходимост ще оказват първа помощ.

За бърза реакция при извънредна ситуация на няколко места около сцената ще бъдат разположени екипи на спешна медицинска помощ и РДПБЗН с необходимата противопожарна и аварийна техника.

Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване.

С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл е препоръчително живущите в близост да го наблюдават при затворени прозорци на домовете си.

По отношение на възможностите за паркиране на автомобили, от Община Пловдив предварително са определени конкретни места, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.

Пътни полицаи ще следят за натоварването на трафика и при необходимост регулирането ще преминава на ръчен режим.

 

В рамките на съботния ден, от 12 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване събития, в Пловдив се въвежда следната временна организация на движение:

– Забранява се преминаването на автомобили по цялото протежение на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. “Христо Ботев” до кръстовището с бул. “Шести септември”;

– Изходът от Старинен Пловдив и квартал “Капана” се осъществява през ул. “Фредерик Жолио Кюри” към бул. “Шести септември”;

– Спира се движението на автомобили по ул. “Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”;

– Ограничава се достъпът към бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” от ул. “Граф Игнатиев” и ул. “Цанко Дюстабанов”.

 

Забранява се паркиране на автомобили по:

– ул. “Иван Вазов”, от кръстовището с ул. “Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. “Цар Асен”;

– ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Цанко Дюстабанов”;

– ул. “Д-р Г.М. Димитров”, от кръстовището с ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Крали Марко”;

– ул. “Крали Марко”.