* На фасадата на Версай по заръка на краля Луи XIV е написано: „За всички слави на Франция“. Волейболният проект на Пазарджик бе създаден преди три години с една единствена цел – да върне спортната слава на града. Днес можем да се поздравим с успеха на начинанието, което намира много сериозна подкрепа в лицето на общината и кмета Тодор Попов, както и местния бизнес.

С очакване за победа на Хебър започна епичната битка с Нефтохимик за Купата на България тази вечер. И тя се осъществи с резултат  3:2.

Мачът стартира в 18.30 ч. на волейболното игрище в спортна зала „Васил Левски“ в Пазарджик. Два часа преди дългоочаквания финал местата в залата свършиха и голяма част от вярната публика на Хебър не успя да гледа срещата и да изпита на живо усещането от грандиозния успех, очакван близо тридесет години от местната волейболна общност.

Преди началото на двубоя кметът Тодор Попов поздрави гостите от Българската федерация по волейбол и спортистите, „аплодирайте и двата отбора, защото и двата отбора заслужават нашето уважение, те доказаха това достигайки до този финален мач“, заяви той. „Пазарджик по този начин ще покаже, че е динственият град в България, който показва, че не само цени собствения си отбор, но и уважава своя противник“ – завърши Попов. Още преди седмица той прогнозира участниците в днешния финал и се оказа прав.

Хебър стартира срещата със Стойко Ненчев №1, Венцислав Рагин №5, Иван Станев №7, Мартин Симеонов№9,  Александър Ляфтов №17, Брадли Гънтър №18, Петър Каракашев №12.

1стойко ненчев1иван станев

Иван Станев, разпределител, пред камерата на „Диема Спорт“: Най-важното, което се случва в Пазарджик са условията, организацията, дори и пиар-а – всичко е на много професионално ниво. Това, което го има тук, го няма никъде в България, ние нямаме домакински мач на празни трибуни, тук публиката е невероятна. Направихме един много добър есенен полусезон, имаме една загуба от ЦСКА, които също играят добре, но не мисля, че това ще ни повлияе в крайното класиране. От нас се иска да се забавляваме на терена, да играем игра, която се харесва и на публиката. Ние играем без напрежение и това е разковничето на нашия успех.

 

12каракашев13рагин13ляфтов

13мартин13брадли

Ето как протече срещата. Още в самото начало Нефтохимик тръгна доста агресивно и поведе с 4:1 в третата минута , след което последва прекъсване по искане на нашия треньор Атанас Петров. След това нещата взеха друг обрат, но напрежението продължи да расте, защото двата отбора непрекъснато се догонваха в броя на постигнатите точки. В крайна сметка след много напрежение и невероятно спортно шоу имахме и първия спечелен гейм с 27:25.

Вторият гейм се оказа „костелив орех“ за тима на Атанас Петров, като в началото Нефтохимик поведоха убедително в резултата и в десетата минута водеха с 9:4, двуцифрена поредицата от грешки в поведението на играчите доведе и до загубата на тази част с 18:25, това помрачи радостта от класното представяне в началото, когато тимът ни буквално засрами тримата национали в противниковия отбор.

Третата част на срещата бе белязана от яркото присъствие на Александър Ляфтов, който показа своите спортни възможности в пълният им блясък, а двата отбора влязоха в ритъма на първия гейм, когато непрекъснато се догонваха в резултата, а разликата между тимовете бе не повече от една точка. По време на тайм – аута треньорът Атанас Петров даде наставления за атаките на Хебър. Второ прекъсване бе поискано от треньора на Нефтохимик при резултат 22:22. Загубихме с 23:25.

Четвъртият гейм стартира с точка за Хебър, а в промеждутъка между двата гейма Теодор Салпаров заяви, че напрежението вече е в Хебър. Грешка на Георги Чалъков даде трета точка в полза на бургаския отбор. Ляфтов изравни минута по-късно. Брадли Гантър показа, че може да се справя с напрегнатите моменти в срещата и като цяло направи един много добър мач. Публиката започна да се шегува, че в четвъртия гейм точките и за двата отбора ги правеха играчите на Хебър. При резултат 9:10 за гостите Атанас Петров поиска прекъсване. Но кратката консултация, която вероятно отново касаеше блокадата, не даде мигновен резултат. Но ни даде шанс да направим шест поредни точки малко по-късно. Това ни даде увереност и продължихме серията и поведохме с пет точки, тази разлика се запази почти до края. Спечелихме с резултат 25:22. 

Решаващият тайбрек постави на изпитание нервите на публиката, която непрекъснато скандираше името на Хебър под звуците на вувузелите. Хънтър и Ляфтов отново бяха гръбнакът на играта на пазарджишкия отбор, Венцислав Рагин също заслужи адмирации, при резултат 8:4 залата се изправи на крака. Крайният резултат бе ПОБЕДА!