След студените дни следва леко затопляне, а това е най-благоприятното време за развитието на грипните вируси. Те вече са тук, какво трябва да направим ако усетим първите симптоми? Трябва да приемем ударна доза Витамин С, да започнем да приемаме и антигрипни препарати, които се пият по определена схема. Много хора смятат, че незабавно трябва да започнат приема на антибиотик, това обаче е погрешно, тъй като вирусите на грипа не се влияят от антибиотици.

Ако все още вирусите не са ви намерили, то вземете мерки да предотвратите срещата. Какво трябва да направите?

19грип

Първото и най-важно нещо е да миете ръцете си винаги след като се приберете у дома. По пътя си и в магазина, вие сте докосвали множество предмети, които могат да ви предадат грипни вируси. Не се събирайте с много хора, не посещавайте театър или кино, защото това е най-краткият път да се сдобиете с вирус. Същото важи и за градския транспорт, влаковете и всички места, където се налага да контактувате с останалите. Още през есента можете да си поставите антигрипна ваксина, която ще ви предпази от определен брой вируси.

Добрата новина е, че симптомите на грипа отшумяват седмица след като вземете мерки срещу него.

Грип, остра респираторна вирусна инфекция и настинка. Какво общо имат тези понятия и как да ги различаваме правилно?

Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат по-леко и често дори не изискват употребата на лекарства.

„Настинката“ е популярното наименование на остро респираторно заболяване. Ако то е причинено от вирус, това е остра респираторна вирусна инфекция или ОРВИ.

Понастоящем са идентифицирани повече от двеста различни вируси, които могат да причинят настинка. И този списък постоянно се попълва с нови видове. Вирусите на грипа се открояват сред всички тези вируси. Това означава, че грипът е ОРВИ, причинена от грипния вирус. Причината, поради която грипът е отделен от групата е защото за това заболяване са характерни епидемии, засягащи голяма част от населението. Освен това, за разлика от другите респираторни заболявания, грипът е по-тежък и може да доведе до сериозни усложнения, включително и до смърт.

Препоръки:

 1. Самолечението е възможно само при лека форма на грип.
 2. Изолирайте болния (ако е възможно, на поне 1 метър от другите членове на семейството) .
 3. Вслучай на контакт, пазете дихателната система (носа и устата).
 4. Маската е задължителна при директен контакт с пациента. Но в обществения транспорт, претъпкани места, тя не е необходима на здрав човек, защото ако я махнете за минута, влажната й повърхност ще привлече вирусите като магнит. В този случай трябва да се запасите с повече от една маска и да ги сменяте колкото е възможно по-често.
 5. Проветрявайте стаята, където лежи пациентът
 6. Редовно провеждайте мокро почистване
 7. Осигурете за болния почивка, много течности, прием на антивирусни лекарства (през първите 48 часа)
 8. Никога не е късно да се ваксинирате. Ваксинирането е желателно за всички, но най-застрашени са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания (астма, диабет, исхемична болест, заболявания на бъбреците, хора претърпели инсулт и др.), всички, които са с имунодефицит, бременните жени, хората, които работят в домове за възрастни.

При следните симптоми е необходимо незабавно да се свържете с лекар: 

 1. Температура над 38,5
 2. Задух, недостиг на въздух, болка в гърдите
 3. Цианоза на устните
 4. Кръв в храчките
 5. Повръщане и диария
 6. Виене на свят
 7. Затруднено уриниране

Вижте разликите между – настинка, остра респираторно – вирусна инфекция и грип в таблицата. Симптомите са подредени в същия ред.

Настинка ОРВИ Грип
Телесна температура  +37,5 ° С + 38 ° С 39° – 40° в продължение на 3-4 дни
Интоксикация не е изразена умора главоболие, болка при движение на очите, фотофобия, телесни болки, втрисане
Хрема и назална конгестия проявява се в първите часове в първите дни проявява като усложнение, на втория-третия ден от заболяването
Кихане появява след хремата винаги я придружава често отсъства
Възпалено гърло и зачервяване на 2-рия ден след настинката появява се с кашлица и е изразено появява се на 2-рия ден на заболяването + кашлица с болки в гърдите
Дискомфорт в очите липсва рядко, ако има и бактериална инфекция често зачервяване
Главоболие липсва възможни усложнения (синузит, тонзилит, бронхит) има, често непоносима
Умора липсва при поддържане на висока температура (повече дни) продължава дори в продължение на 2-3 седмици
Безсъние липсва може да се получи при висока температура продължава дори в продължение на 2-3 седмици

Посетете Аптека „Запад“, където на най-изгодни цени ще можете да се снабдите с всичко, което застрашава вашето здраве и комфорт през зимните месеци. Ще получите адекватни съвети и медикаменти, с които по най-бързия начин ще преодолеете грипните вируси. – ТУК